Kultura

Osamnaest programa u Mjesecu knjige u Općoj biblioteci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osamnaest programa u Mjesecu knjige u Općoj biblioteci – U okviru tradicionalne manifestacije MJESEC KNJIGE, tokom oktobra 2016. godine u Općoj biblioteci u Zenici realizovano je osamnaest različitih sadržaja. Naravno, glavninu su i ove godine činili književni programi, a akcenat je bio na predstavljanju novih knjiga autora zastupljenih u Zavičajnoj zbirci Opće biblioteke u Zenici.

Uz Amira Talića, člana Društva pisaca Bosne i Hercegovine, autora zbirke priča MAGARAC KOJI NIJE VOLIO SAMAR, promovisane su i tri knjige, različitih žanrova, mlađih i manje afirmisanih zeničkih autora. Riječ je o poetskoj zbirci SAPFINI MAGIJSKI HARFOVI, mlade zeničke pjesnike Safije Vehabović, romanu KOKOŠ U CIRKUSU Mirze Begovića, te aforističkoj zbirci POVUCI- POTEGNI Avde Bašića.

U prvom dijelu MJESECA KNJIGE predstavljena je i putopisna knjiga Ibrahima Kajana TRAGOM BOŽIJIH POSLANIKA, te upriličena izložba slika rađenih akrilik tehnikom mladog mostarskog slikara Halila Salčina. Nisu zaboravljeni ni velikani pisane riječi Muhamed Kondžić i Nedžad Ibrišimović, koji su duži ili kraći period živjeli u Zenici. Tom prilikom priređena je i prigodna izložba o životu i djelu Muhameda Kondžića.

Obilježeni su, u saradnji s javnim ustanovama i udruženjima, i značajni datumi: Dječija nedjelja, Dan mentalnog zdravlja i Međunarodni dan bijelog štapa. Za najmlađe je priređeni izložba klnjiga člana Društva pisaca (iz Zenice) Muharema Omerovića, te javno čitanje priča za djecu iz knjige ISTE SMO LJUBAVI TI I JA, čije su autorice Ferida Duraković, Sonja Jurić i Tanja Stupar-Trifunović. Izuzetno zapažena i vrijedna bila je i promocija knjige Josipa Dujmovića: INDEXI – U INAT GODINAMA (dopunjeno i izmijenjeno izdanje) Riječ je o prvoj knjizi nove edicije Opće biblioteke u Zenici pod nazivom Zona muzike. Gosti i učesnici u predstavljanju ove knjige bila su legendarne imena bh. muzike scene Sinan Alimanović i Želimir Altarac Čičak, te njihove mlađe kolege Haris Abdagić i Samir Mujagić.

Ovogodišnji Mjesec knjige završen je interesantnim predavanjem za tinejdžere koje je održala doc. dr. Larisa Redžepagić-Gavran. Glavninu programa realizovala je Opća biblioteka, a saradnici u pojedinim porgramima bili su: Dom zdravlja u Zenici, Centar za mentalno zdravlje, organizacija Save the Children, Savez slijepih boraca u Zeničko-dobojskom kantonu i Udruženje DLAN iz Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno