Biznis

Osam tipova poticaja privredi ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko – dobojskog kantona usvojila je set poticaja za privrednike ovog kantona, kojima bi im trebao biti olakšan početak rada ili sami rad. Kako nam je rekao Zvonimir Anđelić, ministar privrede (HDZ), prvi od osam poticaja je indirektno namijenjen privredi, a primarno obrazovnim institucijama. Naime, sa 250.000 KM biti finansirani projekti utopljavanja školskih objekata, koji apliciraju i koje prihvati Ministarstvo obrazovanja.

Novac od urađenog posla pomoći će razvoj privrednih subjekata. Drugi poticaj od 500.000 KM pokriva dio administrativnih troškova dozvola do početka gradnje, dok će sa ukupno 20.000 KM biće nagrađeni registrovani patenti i inovacije (pojedinačno maksimalno 5.000). Za očuvanje tradicionalnog obrta i starih zanata, Vlada je opredjelila 50.000 KM; koliko je osigurano i za pomoć u registraciji preduzeća, te za dobijanje međunarodnih ISO i drugih standarda i certifikata.

– Subvencionirati ćemo izvoz, i to sa tri posto novca od ostvarenog izvoza, ukupno godišnje do 25.000 KM po firmi, a za ovaj fond imamo 540.000 KM, kaže Anđelić. Na kraju, osmi poticaj je namijenjen za razvoj hotelijerstva i ugostiteljstva, za koje je opredjeljeno do pet hiljada KM po jednom objektu, a ukupno 20.000 KM. Anđelić ističe da se radi o projektima refundacije sredstava, te da ih niko neće dobiti unaprijed. 

– Refundacija podrazumjeva da vi svojim sredstvima uradite ono što planirate, te da onda od ZDK tražite povrat sredstava, uz dokaze da ste to i uradili, kaže.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno