Info

Osam osoba umrlo od gripe u FBiH, ljekari tvrde: Skoro svi su bili hronični bolesnici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH) je u ovoj sezoni prijavljeno osam umrlih od gripa, a najveći broj njih imao je već neko hronično oboljenje, potvrđeno je Srni u Zavodu.

Iz Zavoda navode da su umrli, uglavnom, nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Što se tiče broja oboljelih u ovoj sezoni, Zavodu za javno zdravstvo prijavljene su ukupno 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripu.

Ovu sezonu gripa karakteriše široka rasprostranjenost i srednji intenzitet.

Od početka sezone prijavljuju se oboljeli sa simptomima sličnim gripu, ali prva laboratorijska potvrda registrovana je sredinom novembra.

Povećanje broja oboljelih registrovano je u posljednjoj sedmici decembra, a takozvani preepidemijski prag pređen je početkom januara ove godine.

Prema izvještaju kliničke mikrobiologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), početkom novembra registrovan je virus gripa tip B, koji je dominirao u uzorcima do kraja januara.

Virus gripa tip A/H1N1 registrovan je prvi put u trećoj sedmici januara, a trenutno su u cirkulaciji virus gripa tip A i tip B.

Kada je riječ o zabranama posjeta u zdravstvenim ustanovama širom FBiH, ta mjera se uvodi u pojedinačnim slučajevima, uglavnom, prema ocjeni epidemiološke situacije.

direktno.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno