Zenica

OŠ Vladimir Nazor Zenica u novom ruhu

zdk.ba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

OŠ Vladimir Nazor Zenica u novom ruhu: Vlada ZDK sufinansirala projekt utopljavanja vrijedan 671.541 KM

Osnovna škola “Vladimir Nazor” Zenica 60. rođendan dočekala je u potpuno novom ruhu. Kroz projekt energetske efikasnosti vrijedan 671.541 KM rekonstruisana su tri školska paviljona te fiskulturna sala, koji su dobili novu fasadu, stolariju i krov. Sredstva su osigurali Federalni fond za okoliš, Svjetska banka i Vlada Zeničko-dobojskog kantona.
“Školska zgrada je dobila potpuno novi izgled i funkcionalnost, a đaci i nastavnici mnogo bolje uslove za rad. Razvoj infrastrukture je jedan od glavnih ciljeva Vlade ZDK jer smo svjesni da je ulaganje u škole i objekte za mlade ulaganje u našu budućnost”, kazao je premijer Mirza Ganić, koji je u okviru svečanosti povodom dana škole presjekao svečanu vrpcu zajedno s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahijom Kozlićem i direktorom škole Mirnesom Varupom.

Ministar Kozlić je istakao kako je do sada rekonstruisana jedna petina školskih zgrada u Zenićko-dobojskom kantonu, te da će vlada nastojati da u iduće četiri godine programom energetske efikasnosti obuhvati sve škole na području ZDK-a.

“Na taj način ćemo postići značajne uštede u energentima, a sredstva ostvarena uštedama planiramo preusmjeriti u nabavku udžbenika budući da je naša politika i konačni cilj da svi učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike”, kazao je Kozlić.

Program energetske efikasnosti provodi se u saradnji sa Svjetskom bankom, UNDP-om i Caritasom, a prema riječima ministra Kozlića, Svjetska banka za potrebe utopljavanja škola u BiH na raspolaganju ima oko 20 miliona dolara, od čega će dio biti usmjeren i za nove projekte u Zeničko-dobojskom kantonu.

Direktor Varupa zahvalio se Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport što su prepoznali potrebe ove gradske škole, koju pohađa 390 učenika.
“Naša škola je poznata po kvaliteti obrazovno-odgojnog procesa, a zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu očekujemo veće interesovanje učenika za upis u našu školu”, kazao je Varupa, koji je premijeru Ganiću i ministru Kozliću uručio prigodne zahvalnice za doprinos realizaciji projekta. Učenici OŠ “Vladimir Nazor” izveli su prigodan kulturno-umjetnički program.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno