Info

Oružane snage u problemima

Vojnici odlaze zbog malih plata, vozila stara i nema rezervnih dijelova
Vojnici odlaze zbog malih plata, vozila stara i nema rezervnih dijelova
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Oružane snage u problemima  – Tokom radne posjete predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifeta Podžića, član Komisije Šemsudina Mehmedovića i parlamentarnog vojnog povjerenika Boška Šiljegovića Komandi 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH u Čapljini, izneseni su problemi ove jedinice, među kojima je sve izraženiji odliv vojničkog sastava.

Cilj posjete, čiji su domaćini bili komandant 4. pješadijske brigade brigadni general Tomo Kolenda i zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH Mirsad Ahmić sa saradnicima, bilo je upoznavanje o trenutnom stanju i aktivnostima ove brigade.

“U razgovoru o ovim pitanjima predstavnici Parlamentarne skupštine BiH upoznati su sa strukturom, stanjem popunjenosti personal, tokom izvođenja operacija i obuke, civilno-vojnom saradnjom, logističkim osiguranjem brigade, kao i s nizom drugih pitanja koje daju sliku o stanju u ovoj brigadi”, saopšteno je iz Parlamentarna skupštine BiH.

Konstatatovano je da Komanda 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH ulaže velike napore u izvršavanju postavljenih zadataka i obaveza, te da se prepoznaje odlučnost, profesionalnost i opredijeljenost s ciljem izvršavanja misija koju ova brigada ima pred sobom.

Konstatovani su i problemi s kojima se suočava ova jedinica, a koji se ogledaju u neredovnom i nedovoljnom logističkom obezbjeđenju, nedovoljnoj kadrovskoj popunjenosti, te u sve izraženijim odlivu vojničkog sastava koji je, između ostalog, nezadovoljan visinom plata i naknada za rad u Oružanim snagama BiH. Upozoreno je i na činjenicu da je oprema koju koriste pripadnici ove brigade zastarjela, kao i na to da su motorna vozila stara, te da više od 60 odsto njih nije operativno. Istaknuti su i problemi u obezbjeđenju neperspektivnih lokacija, te ukazano na neredovno i neadekvatno snabdijevanje artiklima ishrane.

Kao posebno zabrinjavajuća navedena je i činjenica da Sektor za logistiku i snabdijevanje Ministarstva odbrane BiH ne ugovara na vrijeme isporuku energenata za zimski period, kao i rezervnih dijelova za motorna vozila, što, kako je rečeno, direktno umanjuje operativne mogućnosti ove jedinice. Članovi Zajedničke komisije naglasili su da će kod resornog ministarstva insistirati na provođenju zaključaka sa 21. sjednice Zajedničke komisije u vezi sa procesom javnih nabavki u sektoru odbrane.

Naglašeno je da će se nastaviti sa terenskim posjetama jedinicama i komandama Oružanih snaga BiH, nakon čega će biti zakazana i tematska sjednica ovog parlamentarnog radnog tijela, na kojoj će ponovo biti data ocjena stanja u Oružanim snagama, navodi se u saopštenju.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno