Info

Oružane snage Bosne i Hercegovine obilježavaju 18 godina postojanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije 18 godina tri vojske, nekada zaraćene strane, sjedinile su se u jedno.

Oružane snage provele su trnovit put. Sada se njeni pripadnici obučavaju na prestižnim akademijama, učestvuju u mirnovnim misijama širom svijeta

“Možemo kazati da imamo nekoliko jedinica koje su rangirane visoko po NATO standardima. Bataljonska grupa lake pješadije dobila je ocjenu NEO 2 i ona je u rangu snaga NATO saveza. Ono što želim da istaknem da imamo svoje ocjenjivače koji mogu ocjenjivati po NATO standardima”, kazao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Ipak, problema je mnogo. Naročito onaj politički, jer stalne blokade i neslaganja dovode do toga da se sredstva namjenjena za modernizaciju ne odobre ili odobre u iznosima nedovoljnim za tu istu modernizaciju

“Rekao sam to i u obraćanju pred strojem, da nažalost ja sam im ne mogu obećati ono što bi bilo logično da im i mnogi mimo mene obećaju. A to je da će institucije vlasti, odnosno politika biti svjesni njihove uloge i važnosti u bh. društvu i državi i da će im se odužiti na način da im se još više poboljša njihov standard”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Odužili su im se tako što su izdvajanja za Oružane snage BiH kroz budžet za 2023. povećani za 81 milion u odnosu na prošlu godinu, ali od cjelokupnog budžeta, više od 62 miliona otpada na plate i naknade zaposlenih. Planirano je da se od nabavke opreme izdvoji tek 1,5 % od ukupnog budžeta. Ako pogledamo regiju, vidjećemo da je Srbija u ovoj godini na svoju vojsku odlučila da potroši više od 1,5 milijardu eura. Hrvatska, nešto manje, ali u narednim godinama imaju dugugodišnji plan modernizacije. Crna gora je 6 puta manja od BiH, ali izdvaja 68 miliona eura. Sjeverna Makedonija ima budet za vojsku veći od BiH. Ali kao članica NATO-a planira da u narednih 10 godina za modernizaciju izdvoji 900 miliona eura.

“Za potrebe odbrane je u 2024. godini je predvidjela 2,1% BDP za odbranu. To govori o viziji i intenciji države i na koji način država želi da prevenira neželjene događaje”, kazao je generalpukovinik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Ministar odbrane BiH poručuje kako se krenulo u nabavku vojnih uniformi. Očekuju se i helikopteri iz SAD-a. Modernizacija iz naših sredstava nije moguća, jer su uvijek blokade

“U dvije godine nikako nije usvojen budžet, bila je odluka o privremenom finansiranju. Tako da sve što nabavimo to je iz unutrašnjih rezervi, sačuvamo novac. Ove godine ostaće značajan novac za opremu i naoružanje. Ali imamo pomoć paketa koji je odobren na Samitu NATO-a u Madridu prošle godine”, kaže Helez.

Do nekih ličnih izdvajanja za modernizaciju, moraćemo se osloniti na donacije. Pa je tako EU izdvojila 20 miliona evra za sanitetska i transportna vozila pri deminerskoj jedinici OS BiH kao vid pomoći i modernizacije

“Evropska unija ima punu podršku prema BiH u ovim važnim vremenima kao što znate. Ovdje sam već bila dva puta i mi nastavljamo da podržavamo da podržavamo BiH na njenom putu ka EU”, kazala je Angelina Eichhorst, direktorica za Evropu u Službi sa vanjske poslove EU.

Za poboljšanje uslova u Oružanim snagama, potrebna je prije svega politička volja. Posljednja dešavanja sa ministrom Helezom i najave da dok je on ministar neće biti podržan ni jedan projekat izdvajanja za oružane snage, ne ulijevaju nadu u bolje sutra. On danas nije želio da govori na ovu temu.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno