Info

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ZDK: saopštenje za javnost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ZDK: saopštenje za javnost – 22 godine poslije rata ukazala se potreba da javnost bude upoznata sa određenim aktivnostima, pravdama i nepravdama koje se čine djeci šehida-poginulih boraca. Sramotno je i krajnje poražavajuće da su određene institucije vlasti zaboravile zasluge ljudi koji su dali život za ovu zemlju, pa danas urušavaju prava djece istih tih ljudi, nekada sistemski a nekada i ciljano.

Iskoristit ćemo ovu priliku da podsjetimo nosioce svih funkcija u institucijama koje donose bitne odluke da djeca šehida imaju pravo na prednost u zapošljavanju koje im garantuje zakon. Iz svih dešavanja vezano za zapošljavanje djece šehida-poginulih boraca proizilaze pozitivna i negativna dešavanja.

Jedan od negativnih primjera u skorije vrijeme koji se desio jeste da dijete šehida koje volontira u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, bude poslato kući bez opravdanog razloga. Postavlja se pitanje: da li je i kome zasmetala jedna volonterka, visoko obrazovana ličnost sa posebnim naglaskom na status djeteta šehida.? Očekivali smo, a i dalje očekujemo od aktuelnih načelnika i gradonačelnika da pomognu u zapošljavanju djece šehida-poginulih boraca, a da ih ne moramo podsjećati na njihova obećanja u predizbornim kampanjama, kao i na obavezu primjene člana 15.Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji je nedvosmislen i jasno ukazuje da između ostalih mladih nezaposlenih osoba djeca šehida-poginulih boraca imaju prednost u zapošljavanju. Ne želimo navoditi imena i davati više pažnje jednom djetetu u odnosu na druge. Mi se borimo za ostvarivanje zakonskih prava za svu djecu šehida-poginulih boraca..

Ovim putem želimo upoznati javnost i sa pozitivnim primjerima djelovanja određenih institucija, a u pogledu rješavanja predmetne problematike na nivou cijelog Zeničko-dobojskog kantona. Tako je npr. Javna ustanova Služba za zapošljavanje Ze-do kantona zajedno sa nadležnim Ministarstvom za boračka pitanja Ze-do kantona uspješno realizovala program sufinansiranja zapošljavanja djece šehida-poginulih boraca te je u zadnja tri mjeseca zaposleno više od 30 djece šehida.

Javni oglas po Programu upošljavanja branilačke populacije, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK objavilo je 22.09.2017. godine. Pozivamo djecu šehida –poginulih boraca da iskoriste još jednu priliku i krajnje aktivno krenu u pronalaženje potencijalnih poslodavaca te na taj način riješe svoj radni status.

Pozivamo Načelnike općina i Gradonačelnika grada Zenica, direktore ustanova, nadležene u institucijama, direktore javnih i privatnih preduzeća da preko nadležne ustanove Zavoda za zapošaljavanje angažuju i uposle djecu šehida –poginulih boraca uz korištenje sredstava za poticaj zapošljavanja.

Na kraju još jednom da naglasimo da je zapošljavanje djece šehida-poginulih boraca jedan od načina da se nadležni svih nivoa vlasti i privrednici oduže naj hrabrijim i naj zaslužnijim za opstanak i postojnost naše države.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno