Nesreće

Opsežna potraga korita Bosne za drugim utopljenim turskim radnikom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pripadnici Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko–dobojskog kantona (KUCZ ZDK) i specijalni spasilački tim Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske (AFAD), ovog će vikenda vršiti opsežniju pretragu korita rijeke Bosne kako bi pronašli tijelo i drugog radnika turske kompanije “Cengiz Insaat” –  potvrdio je Feni direktor KUCZ ZDK Džavid Aličić.

Spasilačke službe, naime, tragaju za 47-godišnjim Orhanom Polatom, koji je 8. novembra ove godine, zajedno s kolegom Mustafom Aydinom (43 godine), u žepačkom naselju Kahrimani pao iz korpe krana u rijeku Bosnu. Turski su radnici, zajedno s kolegama iz te zemlje, bili angažirani na izgradnji mosta „Bosna 1“, na poddionici Poprikuše – Nemila autoputa koridra Vc kroz BiH.

Tijelo Aydina u rijeci Bosni spasioci Gorske službe spasavanja Žepče pronašli su još 11. novembra, u naselju Golubinja kod Žepča.

– Danas i sutra pretražuje se korito rijeke Bosne od Maglaja do mjesta utapanja dvojice turskih radnika. S obzirom da je pao vodostaj rijeke Bosne, neće se pretraživati obale rijeke nego samo korito – ističe Aličić.

Napominje kako će ovog vikenda, uz 20 spasiosa turskog AFAD-a, biti angažirano i 40-ak pripadnika KUCZ ZDK te lokalnih službi spašavanja na vodi iz Žepča, Zenice, Zavidovića i Maglaja.

– Ovog vikenda korito rijeke nećemo pretraživati sonarom, jer su kolege iz Brčko Distrikta, kao i kolege iz Federalne uprave Civilne zaštite, otišli kućama. Oni će ponovo biti angažirani od ponedjeljka. Preko vikenda će korito rijeke biti pretraživamo samo čamcima i čakljama – kaže Aličić.

KUCZZDK koordinira cijelom akcijom spašavanja, koja nijednog trenutka, ističe Aličić, osim u večernjim satima, nije ni prekidana od tragičnog dana utapanja turskih radnika. U pretrazi su sudjelovali i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, koji ovog vikenda nisu angažirani.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno