Biznis

Oprez pri iznosu gotovine iz BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prethodnih nekoliko dana službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su na sarajevskom aerodromu zaustavili pokušaj nezakonitog iznosa gotovog novca iz BiH kod pet fizičkih lica koja su napuštala Bosnu i Hercegovinu, saopćio je UIO BiH.

“Početkom 2015. godine na Aerodromu Sarajevo službenici Uprave za indierektno oporezivanje vršili su pojačan nadzor i kontrolu iznosa novca u gotovini iz Bosne i Hercegovine. Tom prilikom je otkriveno i pet nezakonitih pokušaja iznosa novca u količini većoj od maksimalno dozvoljenog iznosa od 10.000 KM, kojeg propisuje zakonodavstvo u BiH. U svih pet slučajeva, u dogovoru sa dežurnim sudijom nadležnog suda, izdati su prekršajni nalozi zbog deviznog prekršaja u iznosu od 1.500 KM i nije dozvoljen iznos novca”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se radilo se o pokušajima iznosa novca od 30.000 do 60.000 KM.

Novac su iznosili građani BiH, ali i stranci, koji nisu bili upoznati sa zakonskom legislativom prilikom iznosa novca iz Bosne i Hercegovine. Fizičko lice prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu isnosti novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM.
Osim ovog iznosa, fizičko lice može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke.

Za sve više iznose od ovoga mora postojati odobrenje Ministarstva finansija Republike Srpske ili Federalnog ministarstva finansija.

“Upućujemo apel svim građanima u BiH da za svaki iznos novca iz naše zemlje u iznosu većem od 10.000 KM moraju imati pisanu saglasnost nadležnog entitetskog ministarstva finansija”, kaže se u saopćenju.

O svakom prenosu stranog novca (kovanica ili valute BiH ili bilo koje druge zemlje, putnički čekovi, poštanske doznake i druga sredstva plaćanja gdje se titular mijenja po uručenju) i obveznica preko državne granice u vrijednosti 10.000 KM i više, carinski organi, u skladu sa članom 25. Zakona o sprječavanju pranja novca dostavljaju podatke Finansijsko-obavještajnom odsjeku Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Ti podaci podrazumijevaju ime, prezime, datum rođenja i mjesto prebivališta lica koje prenosi gotovinu i vrijednosne papire preko državne granice. Također, carinski organi moraju prijaviti naziv i sjedište pravnog lica, ili ime, prezime i prebivalište fizičkog lica za koje se obavlja prijenos gotovine ili vrijednosnih papira preko državne granice.

Agenciji za istrage i zaštitu službenici UIO prosljeđuju i informaciju da li je prijenos novca ili vrijednosnih papira bio prijavljen carinskim organima. Unošenje novca u BiH nije ograničeno, ali je preporučljivo da se na graničnom prijelazu carinskoj službi prijavi unos veće sume novca u našu zemlju.

Tada se dobije potvrda o unosu tog novca, pa lice može bez problema taj novac ponovo iznijeti van naše zemlje. U suprotnom, neće imati dokaz o prijeklu novca, koji se iznosi van BiH, navodi UIO BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno