Nesreće

Oprez pred godišnje odmore: 4.500 mrtvih na putevima za 15 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Oprez pred godišnje odmore: 4.500 mrtvih na putevima za 15 godina – S vrelim danima došli su i planovi Bosanaca i Hercegovaca o godišnjim odmorima. No, u ljetnim mjesecima broj saobraćajnih nesreća, a u njima, nažalost, i broj stradalih je veći. Razlog je, navode stručnjaci, to što su građani za vrijeme godišnjih odmora dosta rasterećeniji, ali i neoprezniji, što dovodi do teških udesa, a na cestama je i veći intenzitet saobraćaja.

Svake godine stotine ljudi, mahom mladih, živote izgube na bh. cestama, a razloga je više – od neprilagođenih brzina do nedostatka i neadekvatne saobraćajne infrastrukture. Imamo 2,6 puta više poginulih u cestovnom saobraćaju nego što je to na Zapadu. U zemljama EU na 100.000 stanovnika poginu četiri osobe, a u BiH na 100.000 život izgubi njih više od deset osoba. To je poražavajuća činjenica, koju dodatno pojačava podatak da je u posljednjih 15 godina oko 4.500 ljudi izgubilo život, 80.000 povrijeđeno i pričinjeno više od milijardu štete u BiH.

Prema izvještajima policijskih organa u BiH, najveći broj saobraćajnih nezgoda događa se na ulicama u naseljima i magistralnim putevima. Treba istaći da je najviše osoba poginulo u saobraćajnim nezgodama upravo na magistralnim putevima. Ono što je evidentno, a što direktno utječe i na sigurnost saobraćaja, je da usljed nelegalne gradnje pored magistralne ceste dolazi do većeg broja nelegalnih priključenja i isključenja na magistralnu cestu. Mnogobrojna naselja pored magistralnih cesta nemaju uopće planskog priključenja i isključenja na magistralnu cestu, što je jedan od bitnih problema koji se moraju riješiti.

Prema dostupnim statističkim pokazateljima o saobraćajnim nezgodama, do 2012. godine bilježen pad u odnosu na prethodne godine, dok 2013., 2014. i 2015. godine konstantno raste broj nesreća.

Sezona godišnjih odmora je već počela, stoga, posebno treba obratiti pažnju na tehničku ispravnost vozila budući da je neispravnost vozila jedan od najčešćih krivaca za saobraćajne nesreće.

Prema posljednjim dostupnim izvještajima policijskih organa u BiH, glavni uzročnici nastanka saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prvenstva prolaza, nedržanje odstojanja, radnje koje podrazumijevaju pretjecanje, obilaženje, odnosno radnje koje podrazumijevaju prelazak na saobraćajnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera i drugo.

Držite se pravila

– vozite prilagođenom brzinom
– budite smireni
– posmatrajte i predvidite reakcije pješaka, naročito u blizini škola i bolnica
– držite oči širom otvorene, osmatrajte ne samo put nego i okolinu
– tolerirajte pogreške drugih
– drugim učesnicima jasno i pravodobno iskažite namjere
– održavajte sigurnosni razmak
– propisno koristite svjetla i svjetlosne znakove
– pokušajte predvidjeti postupke drugih
– birajte manje opasne ceste i češće se odmarajte

Bilans saobraćajnih nesreća za prvi kvartal 2016.

– 6.360 saobraćajnih nesreća registrirano u prvom kvartalu ove godine
– 5.347 nesreća s materijalnom štetom
– 794 s lakše povrijeđenim osobama
– 191 s teže povrijeđenim osobama
– 28 nesreća s poginulim osobama
– 1,8 posto povećanje u odnosu na prvi kvartal prošle godine

(Avaz)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno