Naše

Oprez: Ne nasjedate na “maskirane” SMS poruke sa traženjem vaših ličnih i bankovnih podataka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saradnik Zenicabloga i naš sugrađanin jutros nas je upozorio na ponovni pokušaj prevare građana putem sms poruka sa lažnim podacima i linkovima, kojima prevaranti pokušavaju doći do podataka vaših kreditnih kartica i ličnih podataka, kao i novca.

Već ranije, u nekoliko navrata, BH Pošta je naglasila i pozvala korisnike svojih usluga i građane da su SMS poruke o prispjeću pošiljki, u kojima se traže dodatni podaci i lični podaci, kao i novac – LAŽNI.

– Zanimalo me gdje “trenutak” kad se “prelomi”, jer je korišten logo, podaci, sve izgleda naizgled kao zvanična poruka BH Pošte. Naravno, znajući šta se radi i da prava Pošta ili bilo koja institucija neće tražiti te podatke, “lupao” sam i lažne podatke,da vidim “dokle”…I na četvrtom koraku su tražili podatke koji nemaju veze sa pameću, ali nažalost, mnogo ljudi nasjedne i upiše ih… kaže naš sagovornik…

– Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostalne lične podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili mailova sa nepoznatih brojeva i adresa, jer BH POŠTA NE TRAŽI SVOJIM KORISNICIMA LIČNE PODATKE U SMISLU BROJA KARTICE I DRUGE SIGURNOSNE PODATKE. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte.

Savjetujemo korisnicima da izbjegavaju bilo kakav vid interakcije sa ovakvim stranicama i profilima, jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija. Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljate podatke o bankovnim karticama i lične podatke jer se isti mogu iskoristiti od strane trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa, rečeno je .

Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na iste. Ime ove kompanije je i ranije korišteno u ovakvim i sličnim napadima, ali u posljednje vrijeme zabilježen je ogroman broj pokušaja prevara putem lažnih SMS poruka i mailova, te još jednom upozoravaju korisnike naših usluga i sve građane da budu maksimalno oprezni.

Najčešća meta prevare su lica koja vrše online prodaju ili kupovinu, te korisnici društvenih mreža, kojima se nude lažne poruke, e-mail adrese ili lažne web stranice i profili. Da je riječ o prevari, prepoznajemo na osnovu domene koja nije oficijelna i koju dobro treba provjeriti, jer se nekada neznatno razlikuje od oficijelne, a često se zloupotrebljava i zvanični logotip firme što dodatno otežava otkrivanje prevare. Međutim, ukoliko ne znate prepoznati da je riječ o lažnim stranicama, ipak siguran znak da je riječ o prevari predstavlja zahtjev da ostavite svoje lične podatke ili podatke vaših kartica za plaćanje.

Zato napominjemo, da, gdje god vam traže podatke sa bankovnih kartica, morate izvršiti provjeru sigurnosti kartičnog plaćanja i validnosti stranice ili profila koji vam se obraća.

Posebno ističemo da BH POŠTA NE TRAŽI SVOJIM KORISNICIMA LIČNE PODATKE U SMISLU BROJA KARTICE I DRUGE SIGURNOSNE PODATKE I DA JE SVAKI TAKAV POKUŠAJ NAJVJEROVATNIJE POKUŠAJ ZLOUPOTREBE.

Posebno upozoravamo korisnike najveće platforme za kupovinu i prodaju, OLX.ba, te naglašavamo da je jedina opcija plaćanja dostupna za korisnike OLX.ba platforme, plaćanje pouzećem prilikom dostave pošiljke.

Takođe skrećemo pažnju da je https://www.posta.ba jedina oficijelna web stranica BH Pošte, a naši oficijelni web shopovi koji garantuju sigurne transakcije su https://eshop.posta.ba i https://postshop.posta.ba.

Korisnici društvenih mreža često su žrtve lažnih nagradnih igara u kojima takođe, najčešće, moraju dati svoje lične podatke. Kao zaštitu od ovakvih vrsta prevara savjetujemo da izdvojite malo vremena i provjerite oficijelne nazive profila na društvenim mrežama.

Dakle, radi se o vrsti cyber kriminala u kojem nedovoljno informisani korisnici interneta, dobrovoljno daju svoje podatke lažnim profilima i stranicama. Nemojte biti žrtve prevaranata čiji je cilj finansijska dobit ili krađa podataka, budite dobro informisani i oprezni, jer štete koje nastaju na internetu, mogu biti ogromne.

Pogledajte u galeriji:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno