Posuđeno

Oprez na A1 autoputu kod Zenice

Snijeg koji je u toku noći s nedjelje na ponedjeljak počeo padati stvorio je neprilike vozačima na autoputu Zenica – Sarajevo, a čitatelji su nam poslali i nekoliko fotografija dijela autoputa u Tarčinu i Vlakovu, piše bh. novinska agencija Patria.

S obzirom da put nije bio očišćen, kao ni zaustavne trake i naplatna mjesta, pitali smo JP Autoceste FBiH ko je zadužen za čišćenje. U odgovoru se navodi da korisnici autoceste često postavljaju nerealne zahtjeve i kretanje svojih vozila ne prilagođavaju uslovima na autocesti.

– Prilikom čišćenja autoceste u toku snježnih padavina definisani su prioriteti i redosljed čišćenja pojedinih dijelova autoceste. Prvo se vrši čišćenje trase i naplatnih mjesta, nakon toga petlji i ulaza na autocestu, a tek kasnije odmorišta i uslužnih objekata na autocesti i to na nivou da se autocesta održava prohodnom – navode iz Autocesta FBiH.

Naime, fotografije koje smo dobili nastale su jutros oko 4 sata, a iz Autocesta pojašnjavaju da je prohodnost obezbijeđena, ako visina snijega na cestama I. i II. prednosnog razreda ne prelazi 10 cm.

– Kako bi bezbjednost saobraćaja podigli na što veći nivo u toku radova na čišćenju snijega postavljeni su strožiji vremenski okviri i radovi na završetku čišćenja od sniježnih padavina, odnosno da je cesta očišćena u punom profilu treba da se završe što prije i nikada ne prelazi 1-2 sata od prestanka snježnih padavina ovisno od količine istih. Tako je bilo i pomenutog dana, odnosno početak padavina je bio oko 00:30, prestanak je bio oko 1:40, a naplatna mjesta su bila u potpunosti očišćena u 02:40 što smo provjerili na video nadzoru – navode iz ove kompanije.

Iako fotografije naših čitatelja pokazuju drugačiju sliku, iz Autocesta su još jednom skrenuli pažnju na ograničenje brzine na autocesti u zimskim uslovima. Ali da službe održavanja rade svoj posao pokazuje i fotografija očišćenog autoputa od 30. decembra.

autoput zenica sarajevo 1 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem