Biznis

Oprema u rudnicima starija od rudara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na katastrofalan položaj rudara u Federaciji BiH, posebno u segmentu sigurnosti na radu, Savez sindikata radnika rudnika (SSRR) Federacije BiH upozorava duži period, ali višegodišnji maćehinski odnos vlasti u FBiH vodi ka jednom – novoj husinskoj buni komorata većeg bh. entiteta! Zastarjele metode Poboljšanje životnog standarda rudara, humanizacija rada u rudnicima, zapošljavanje pripadnika Armije RBiH i članova porodica poginulih radnika rudnika, samo su neki od zahtjeva od kojih rudari ne mogu i ne žele odustati.

Sinan Husić, predsjednik SSRRFBiH, uputio je apel mandataru za sastav Federalne vlade, kao i resornom ministru, iz koje god političke opcije bili, da ne ignoriraju zahtjeve rudara, jer strpljenja je sve manje. – Spremni smo razgovarati za stolom. Ako se ogluše, legitimno je pravo da svi izađemo na ulice. A zna se kako izgleda kada rudari izađu na ulice – kaže Husić.

Komorati rudnika mrkog uglja (RMU) Kreka iz Tuzle, Kakanj, Zenica, Breza, Đurđevik, “Abid Lolić” iz Han-Bile kod Travnika, Gračanica Gornji Vakuf-Uskoplje, koji su ujedno i članice koncerna “Elektroprivrede BiH”, potcrtavaju da konačno treba početi izrada efikasnijih i produktivnijih organizacija i sistematizacija radnih mjesta u rudnicima. Stare metode Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata rudnika Zenica, za naš list kazao je da se u ovom rudniku još radi zastarjelim metodama, komornim otkopavanjem uglja. – Jednostavno se mora nastaviti proces investiranja u rudnicima, modernizacije i nabavke savremenije opreme. Sigurnosni uvjete rada moraju se podići na viši nivo. Gorske udare, kao što je bio slučaj u jami Raspotočje, teško je predvidjeti, ali na sigurnosti se mora poraditi – dodaje Oruč.  

Koliko je situacija u rudnicima teška, pokazuju konstatacije Bahrudina Bišića, člana Sindikata rudnika “Abid Lolić” iz Han-Bile kod Travnika. – U našem rudniku oprema je starija od rudara. Investicije su samo djelimično poboljšale stanje. U naš rudnik, a vjerujem i u većinu ostalih, najviše se ulaže radi povećanja proizvodnje uglja. Za većinu radnika to je jedini izvor prihoda, ljudi moraju raditi, često riskirajući vlastite živote – pojašnjava Bišić.  

AVAZ 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno