Politika

OO DF Zenica: Zagađenje zraka u Zenici

Zagađenje u Zenici
Zagađenje u Zenici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost OO DF Zenica: Zagađenje zraka u Zenici  – Početak decembra ove godine obilježen je gustom maglom i visokim nivoima zagađenja zraka u Zenici. Na meteorološke prilike ne možemo utjecati, ali možemo prilagoditi svoje ponašanje vremenskim prilikama.

Planom interventnih mjera grada Zenica mogu se proglasiti epizode pripravnosti, upozorenja i uzbune, i tada se poduzimaju mjere kako bi se zagađenje zraka svelo na najmanju moguću mjeru.

Zahvaljujući neodgovornom ponašanju nadležnih, sistem za monitoring zraka funkcioniše samo djelimično: mjerna stanica za sumpor dioksid u Tetovu ne radi već šest mjeseci, a server s rezultatima mjerenja zagađenja je nedostupan od polovine novembra.

Ne možemo utvrditi ko je odgovoran, jer nadležni samo prebacuju odgovornost jedni na druge, a to bi mogli biti: služba za komunalne poslove i ekologiju grada Zenica, Univerzitet u Zenici, nadležno kantonalno i federalno ministarstvo ili federalni hidrometeorološki zavod.

Iako je danas koncentracija sumpor dioksida u Zenici prešla četverocifrene vrijednosti, nije se mogla proglasiti epizoda uzbune, jer nema rezultata sa sve tri mjerne stanice.

Zato apelujemo na sve zagađivače da ipak sprovedu predviđene interventne mjere, jer ne smijemo ugroziti zdravlje građana samo zato što sistem monitoringa ne funkcioniše. Također pozivamo sve nadležne da hitno osposobe sistem za monitoring koji je plaćem milionskim iznosom, a trenutno je neupotrebljiv.

Općinski odbor Demokratske fronte Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno