Info

Online prevare na svakom kliku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Online prevare na svakom kliku – Udruženja potrošača u BiH zatrpana su prijavama potrošača koji su žrtve prevara u nelegalnoj trgovini na društvenim mrežama.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, kazala je za “Nezavisne” da se veliki broj potrošača žali na trgovinu putem društvene mreže Facebook.

“Postoje online trgovine koje su registrovane i legalno rade, ali imate trgovine putem Facebook stranica – trgovine iz dnevnog boravka, tako da je tu razlika između te dvije vrste trgovina”, istakla je Marićeva i dodala da su na tim stranicama upisani nepostojeći brojevi i adrese.

Naglasila je da su poneki od tih trgovaca i pronađeni te je problem riješen, dok su, kako kaže, zbog nekih gdje ne postoji nikakav kontakt, potrošači bili prinuđeni da se obrate policiji. Potrošačima savjetuje da prije svega provjere koja je stranica u pitanju i o čemu se radi, kao i da li mogu kontaktirati sa vlasnicima profila, da li je u pitanju stvarna stranica ili je u pitanju prevara na kojoj su lažne fotografije.

“Mi, kao udruženje, svakodnevno primamo prigovore potrošača kada su u pitanju prevare putem trgovine na društvenim mrežama. Potrošači su doživjeli brojna neugodna iskustva kada je u pitanju ova trgovina, prvenstveno zato jer se ta trgovina nije odvijala na način predviđen zakonom”, istakao je za “Nezavisne” Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija”.

Naglasio je da se sve ono što potrošači naruče putem društvenih mreža, a ne stigne im u tom obliku i takvog svojstva, smatra prevarom, te se to, kako kaže, može prijaviti policiji.

“Zakon je predvidio da svaka kupovina ima potvrdu o kupovini, a to je fiskalni račun, i na osnovu njega potrošači mogu da ostvare svoje pravo”, upozorava Kajkut.

U Inspektoratu RS kazali su da su pitanje nelegalne trgovine fizičkih lica putem interneta pokrenuli u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Uvidom u evidencije jednog poštanskog operatera identifikovana su lica koja su u kratkom periodu izvršila veliki broj dostava pošiljki te postoji sumnja da se radi o nelegalnoj trgovini”, ističu u Inspektoratu.

Dodali su da su informacije do kojih su došli dostavili nadležnim javnim tužilaštvima u BiH i UIO, jer se, kako kažu, ovo pitanje mora rješavati na nivou oba entiteta, kako bi se postigli željeni rezultati.

Upozorili su da se kupovinom putem društvenih mreža potrošači izlažu velikom riziku da budu prevareni.

“Često možemo vidjeti priče potrošača koji su se odlučili da putem društvenih mreža od nepoznatih i neregistrovanih lica naruče neki proizvod, koji u pravilu unaprijed plaćaju, a nakon dostave istog utvrde da on ne odgovara navedenim karakteristikama u oglasu”, ističu u Inspektoratu.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno