Info

Online komunikacija raste rekordnom brzinom

Online komunikacija cvate rekordnom brzinom
Online komunikacija cvate rekordnom brzinom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Online komunikacija raste rekordnom brzinom- Jedna, ne prva, kružna poruka o tome kako će se uskoro naplaćivati pozivi i poruke preko iznimno popularnog WhatsAppa i da će koštati 0,01 euro ako što prije ne podijelite tu obavijest s deset ljudi s popisa vaših kontakata, prošlog je tjedna unijela priličnu paniku među lakovjerne korisnike ove aplikacije.

Pokazalo se da je u pitanju lažna uzbuna – WhatsApp, kao i Viber, ali i niz sličnih aplikacija za besplatnu komunikaciju (dovoljno je samo da imate pristup internetu) i dalje možete koristiti bez ikakve naknade, a da to uistinu i činite, zorno pokazuju svježi podaci Državnog zavoda za statistiku.

A oni kažu kako je u drugom tromjesečju tekuće godine ukupno utrošeno 160 miliona GB širokopojasnog internetskog prometa, što je porast od gotovo 40 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, ali istodobno je zabilježen znatan pad broja SMS-ova i MMS-ova.

Nije za čuđenje, slanju poruka, fotografija i dijeljenju svih vrsta multimedije skloniji su (uvjetno rečeno) mlađi i sredovječni ljudi, koji dobro znaju da sve to mogu raditi besplatno preko spomenutih aplikacija. Dovoljno je da se preko svoga pametnog mobitela priključe na Wi-Fi signal (a sada ih stvarno ne manjka, čak i onih nezaštićenih šiframa) i mogu besplatno poslati na tisuće poruka, ali i uspostaviti poziv ako žele. Ugostitelji svjedoče kako ih gosti najprije pitaju imaju li Wi-Fi i koja im je šifra, a tek onda se raspitaju za meni…

Mogućnost besplatne komunikacije preko interneta ujedno je i razlog zbog kojeg sve manje razgovaramo preko fiksnog telefona, a neki su ga potpuno ukinuli. U svakom slučaju, kad su u pitanju mobiteli i telefoni, gotovo smo nevjerojatno brbljavi. Ne računajući sve one minute koje smo “natukli” razgovarajući preko Skypea, Facebooka, Vibera, Wappa…, statističari su izračunali kako smo od početka travnja do kraja lipnja potrošili 558 miliona minuta razgovora u nepokretnoj i 2272 miliona minuta u pokretnoj mreži.

Uspoređujući te podatke s lanjskima, proizlazi kako je u nepokretnoj mreži ostvareno četiri posto manje minuta razgovora, dok je u pokretnoj mreži ostvareno 2 posto više minuta razgovora.

Također, u drugom tromjesečju 2016. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine poslano je 11 posto SMS-ova i 17 posto MMS-ova manje. Znamo zašto.

Najveći optimizam vidi pak u segmentu mobilnog broadbanda jer već 165 zemalja sada imaju brze 4G mreže.

slobodnadalmacija.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno