Zenica

OMS Zenica: HUTBA-HOMILIJA-PROPOVIJED povodom 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici Međureligijskog vijeća BiH pridružuje se seriji događaja Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u obilježavanju “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koje organizuju u partnerstvu sa vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom u svih 75 džamija Medžlisa Islamske zajednice Zenica u petak, 03.12.2021., te u rimokatoličkoj crkvi svetog Josipa i pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u nedjelju, 05.12.2021., bit će upriličene tematske hutbe/homilije/propovijedi posvećene Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnom danu ljudskih prava – danima kojim ova globalna kampanja počinje i završava.

Posveta hutbe/homilije/propovijedi na džumi, svetoj misi ili svetoj liturgiji ovoj bitnoj temi jeste upotreba najvažnijeg medija vjerskih zajednica i crkava, a sve u cilju transformacije vrijednosti koje dovode do nasilja nad ženama.

„Na ovaj način želimo skrenuti pažnju vjerničke, ali i opće javnosti o potrebi jasne osude svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stigmatizacije žrtava, od nasilja u porodici, silovanja, seksualnog uznemiravanja, do seksualnog nasilja počinjenog u ratu. Svi u društvu, pa tako i vjerske zajednice i crkve imaju svoju prevažnu ulogu i svi možemo napraviti promjenu u životima žena koje trpe nasilje. Niko ne bi smio patiti u samoći i tišini,“ zajednička je poruka koja se prožima kroz hutbe/homilije/propovijedi sve tri konfesije.

Inače, UNFPA je u sklopu 16 dana aktivizma organizovao i seriju okruglih stolova širom Bosne i Hercegovine u vidu razmjene znanja između vjerskih službenika kao i zdravstvenih radnika o radu sa osobama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje. Svrha okruglih stolova je da se učvrste veze između javnih uposlenika i sigurnih kuća koje pružaju podršku osobama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje, s jedne strane, i vjerskih zajednica s druge strane, kako bi zajedno mogli pružati fokusiranu podršku osobama kojima je potrebna pomoć.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno