Info

OMS Zenica: ČESTITKA POVODOM BLAGDANA PESAHA

OMS Zenica: ČESTITKA POVODOM BLAGDANA PESAHA – Večeras Jevreji širom svijeta slave Pesah, blagdan u znak oslobođenja Jevreja iz Misirskog ropstva.

Pesah je jedan od tri hodočasna blagdana kada svi Jevreji koji imaju mogućnost, hodočaste u Jeruzalem. U vrijeme postojanja hrama svaki punoljetni muškarac bio je obavezan doći u Sveti grad.

Kako je Pesah blagdan koji se proslavlja u porodici, za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu.

Ovaj blagdan se obilježava više od tri hiljade godina, i smatra se jednim od najstarijih blagdana, a traje osam dana.
Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, svim sugrađanima Jevrejima žele sretan i blagoslovljen Pesah. Neka i ovaj Blagdan bude poticaj svima nama da iznova i hrabro gradimo društvo uvažavanja i razumijevanja. Neka Pesah bude nauk kako se danas osloboditi ropstva zavisti, mržnje, ksenofobije, semitizma, islamofobije i mnogih drugih izvora tame koji opterećuju naš život na ovoj Zemlji. Neka nas zajednička trpeza u našim porodicama učvrsti i ohrabri da nastavimo izgrađivati zdravu temeljnu ćeliju svakoga društva. Neka i danas, budemo skupa u molitvi za mir u Svetoj zemlji i cijelomu svijetu.

Članovi OMS-a Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem