Biznis

Olakšice za korisnike: Zaostali PDV moći će biti plaćen na rate

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Olakšice za korisnike: Zaostali PDV moći će biti plaćen na rate – Korisnici poslovnih prostora u gradskom vlasništvu moći će ubuduće da pod veoma povoljnim uslovima izmire zaostala dugovanja za neplaćeni porez na dodatnu vrijednost (PDV), što bi Grad trebalo osloboditi milionskog balasta ali i olakšati život brojnim nevladinim organizacijama i udruženjima kojima su ove kancelarije dodijeljene na korištenje.

Na inicijativu gradonačelnika Igora Radojičića, prijedlog ove pogodnosti naći će se na dnevnom redu iduće sjednice Skupštine Grada, zakazane za 20. juli.

Ovaj prijedlog obhuvata više desetina korisnika gradskih prostorija koji Gradu, prema posljednjim podacima, po onovu neplaćenog PDV-a duguju 1,15 miliona KM, odnosno gotovo jedan odsto ovogodišnjeg budžeta.

Već duži niz godina, brojni korisnici gradskih prostora, koji su im dodijeljeni na besplatno korištenje, suočavaju se sa velikim računima za PDV, koji je Grad, u njihovo ime, uredno uplaćivao prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Prema dosadašnjim pravilima, korisnici tih prostora su Gradu trebali taj iznos naknadno refundirati, međutim, veliki broj njih nije to činio, što je, na kraju, dovelo do velikih zaostalih dugovanja.

Suočena sa ovim problemom, nova gradska administracija je promijenila sistem izdavanja gradskih prostora, u pokušaju da smanji obeveze na osnovu velikih računa PDV i tako omogući normalan rad desetinama organizacija i udruženja od opšteg interesa, koje ih sada koriste.

S tom namjerom, svi korisnici besplatnih prostora sada potpisuju nove ugovore pod izmijenjenim uslovima nakon čega će im biti znatno smanjenja izdvajanja za PDV. Uporedo s tim, gradske vlasti nastoje da riješe problem zaostalih obaveza zbog čega je odlučeno da se svim korisnicima, koji imaju dugovanja po ovom osnovu, ponudi da nastali dug izmiruju na odgođeno plaćanje, i to pod veoma povoljnim uslovima.

Prema prijedlogu, sve te organizacije moći će da na rate izmire dug za PDV koji se odnosi na period do 30. juna ove godine.

Poslije usvajanja ovog prijedloga, Gradska uprava će raspisati javni poziv kojim će dužnici biti pozvani da u roku od dva mjeseca zaključe ugovor o odgođenom plaćanju duga. Dug će moći biti izmirivan na period do pet godina, zatezne kamate će biti otpisane, a mjesečna rata neće moći biti manja od 10 KM.

Ukoliko dužnici i tada budu kasnili sa uplatama, ugovor će biti raskinut, a cjelokupan iznos duga, zajedno sa kamatama, odmah dospjeti na naplatu, navode iz Grada Banja Luka.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno