Biznis

Okončana akvizicija kojom BC Partners postaje vlasnik United Grupe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Okončana akvizicija kojom BC Partners postaje vlasnik United Grupe – BC Partners, vodeća međunarodna investicijska kompanija, danas je objavila okončanje procesa kupovine većinskog udjela United Grupe od investicijskog fonda KKR, nakon što je dobila sva potrebna regulatorna odobrenja. KKR i menadžment tim United Grupe zadržaće značajan manjinski udio.

Sa sjedištem u Amsterdamu, United Grupa je vodeći provajder medijskih i komunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Kroz značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i sopstvenu tehnologiju, ona već godinama korisnicima pruža nivo usluge kojom obezbjeđuje da ostane lider na tržištu.

Tokom proteklih 18 godina, Grupa je proširila svoje učešće na tržištu kroz organski rast i akvizicije i sada ima više od 4,400 zaposlenih i pruža usluge u više od 1,8 miliona domova.

“Oduševljeni smo što je transakcija okončana i radujemo se sljedećoj fazi rasta Kompanije. United Grupa je poslovni sistem izuzetnog kvaliteta, koji ima održiv rast, vodeću infrastrukturu, raznovrstan TV sadržaj i rastuću bazu lojalnih korisnika. Njen atraktivan i integrisan poslovni model i regionalna liderska pozicija, pružaju odličnu platformu za dalji organski rast i strateške akvizicije širom Europe”, izjavio je Nikos Statopulos, partner u BC Partners.

Od prvobitnog ulaganja 2014. godine, KKR je podržavao nastojanja United Grupe da postane vodeći provajder komunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Optička i kablovska mreža United Grupe ima najveću pokrivenost u regionu, obezbjeđujući 2,4 puta brži internet, visok kvalitet lokalnog i međunarodnog TV sadržaja za 1,8 miliona domova.

“Ponosni smo na dostignuća United Grupe u proteklih pet godina. To je sjajan primjer istinski konvergentnog komunikacijskog i medijskog operatora, sa vodećim inovacijama u uslugama na tržištu. Ostaćemo posvećeni daljem razvoju United Grupe i radujemo se saradnji sa njenim menadžment timom i BC Partners na daljem rastu kompanija”, naveo je Žan-Pjer Sad, generalni direktor KKR-a.

O BC Partners

BC Partners je vodeća međunarodna investicijska kompanija sa 20 milijardi eura u upravljanju koji ulaže u kapital i za kreditiranje. Osnovana 1986. godine, BC Partners već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju i oblikovanju Europskog tržišta akvizicija. Danas, izvršni direktori BC Partners posluju na mnogim tržištima kao integrisani tim, kroz kancelarije u Sjevernoj Americi i Europi.

Od osnivanja, BC Partners je investirao u 105 kompanija, koje su imale ukupnu vrijednost od 130 milijardi eura i trenutno investira iz svog desetog fonda. Za više informacija posjetite www.bcpartners.com.

O KKR

KKR je vodeća globalna investicijska kompanija koja upravlja imovinom kompanija iz različitih industrija, uključujući investicijske fondove, energiju, infrastrukturu, nekretnine i kredite, sa strateškim menadžerskim partnerstvima koja upravljaju hedž fondovima. KKR ima za cilj da obezbijedi atraktivan prinos investitorima, prateći strpljiv i disciplinovan pristup investicijama, zapošljavajući ljude svjetske klase i podstičući rast i stvaranje vrijednosti kroz kompanije iz KKR portfolija. KKR ulaže sopstveni kapital zajedno sa kapitalom kojim upravlja za investitore u fondovima i obezbjeđuje finansijska rješenja i investicijske prilike kroz poslovanje na tržištima kapitala. Za više informacija o KKR & Co. Inc (NYSE: KKR) posjetite KKR sajt na www.kkr.com i Tviter @KKR_Co.

O United Grupi

Osnovana 2000. godine, United Grupa je vodeći provajder telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi. Ima najširu mrežnu pokrivenost u regionu i korisnicima nudi najatraktivniji izbor TV sadržaja, od lokalnog do najboljeg sadržaja iz cijelog svijeta. United Grupa posluje u šest zemalja (kroz kompanije kao što su Telemach, SBB i United Media i kanale kao što su Sport Klub, Nova TV i N1 TV), i zajedno sa globalnom OTT uslugom pokriva 3,74 miliona pretplatnika u 1,8 miliona domova, sa 4,400 ljudi koje zapošljava.

Međunarodni investitori United Grupe su KKR i od sada BC Partners, kao većinski vlasnik.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno