Zenica

Okolinske dozvole nisu bile efikasne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Civilno društvo u BiH očekuje više veće učešće javnosti, veću transparentnosti i bolji pristup informacijama u postupcima pripreme i donošenja okolinskih dozvola, izjavio je Samir Lemeš, predsjednik Eko foruma Zenica na konferenciji pod nazivom „Integrirana prevencija kao sredstvo zaštite okoliša“, priređene na Mašinskom fakultetu.
– Iskustva koja imamo pokazuju, da dosadašnje okolinske dozvole nisu bile efikasne jer nisu instrument za disciplinovanje zagađivača.  Cilj konferencije je da se upoznamo sa iskustvima Češke Republike u oblasti zaštite okoliša,a najbolji sagovornik za to je naš gost Jan Kolar, direktor državne Agencije za zaštitu okoliša u Češkoj, kazao je Lemeš.
– Ne može ekonomija i profit biti iznad ekologije i stoga tražimo najbolji model za balans između ove dvije oblasti.  Ulaganja u ekologiju, iako velika, na kraju se pokažu kao investicija, dodao je Lemeš. Eko forum će insistirati da se u postupku donošenja novog Zakona o zaštiti okoliša F BiH, objavi zbirni izvještaj o provedenim javnim raspravama, kako bi mogao pripremiti amandmane prije usvajanja u parlamentu. (Š.B. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno