Naše

OHR i Ambasada SAD u klin, političari ZDK u ploču – Mijenjanje zakona da bi smijenili “neposlušnog” komesara i doveli podobnog

Komesar Šut i ministar Pekić

Semiru Šutu, policijskom komesaru MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, uručeno je rješenje o prekidu radnog odnosa zbog “ispunjenih uslova za odlazak u penziju”.

Sve to ne bi bilo čudno i zvučalo bi kao “redovna protokolarna stvar”, da se ne radi o grubom kršenju Zakona, te da nije poznato da se o tome očitovali ranije i OHR, ali i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, poznato je da važeći zakon o unutrašnjim poslovima kaže da policijski komesar ostaje na dužnosti do kraja mandata uokviru kojeg stiče mogućnost penzionisanja”. Kraj mandata aktuelnom komesaru je kraj maja sljedeće godine, ali se “nekome” očigledno požurilo.

– To se dogodilo uoči akcije Mreža, najveće policijske akcije u ZDK-u posljednjoj godini. To je akt pravnog nasilja, potpuno nezakonito rješenje koje će biti predmet sudskog i tužilačkog preispitivanja. Ono što je jako interesantno je da to rješenje nije sačinila nijedna pravna, kadrovska služba unutar Ministarstva, sačinili su ga kvazipravnici institucija sistema, što je zabrinjavajuće i doneseno je ministru, kazao je komesar Šut za medije.

On je rekao da će Uprava policije i menadžment Uprave policije slijediti zakonite odluke Vlade i Skupštine ZDK-a, da ih to neće omesti u obavljanju poslova, da će se pobrinuti da nezakonita rješenja budu predmet sudskog i tužilačkog preispitivanja, a da će ispoštovati svako zakonito rješenje doneseno u redovnoj proceduri.

Podsjetimo, Dario Pekić, ministar unutrašnjih poslova ZDK-a, dostavio je Šutu obavijest prije mjesec i po da mu sa 16. junom prestaje radni odnos zbog ispunjenih uslova za penzionisanje. Prema važećem zakonu, Šut je trebao ostati na ovoj poziciji do isteka mandata, do maja 2022. godine.

Iako su iz Ambasade SAD-a u BiH i OHR-a upućivali tri pisma Skupštini i Vladi ZDK-a kao reakciju na predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, “jer bi njihovo usvajanje dovelo do nametanja direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK-a”, kantonalna Vlada (većinu čine SDA, NES, HDZBiH i nezavisni zastupnici) utvrdila je te izmjene Zakona. To treba aminovati i kantonalna Skupština, na svom zasjedanju krajem ove sedmice.

Premijer ZDK Mirnes Bašić je poručio kako će ovim zakonom biti usaglašene odredbe kada je u “pitanju penzionisanje komesara”, a da su ostale izmjene u dijelu uslova za imenovanje komesara. Radi se o mogućnosti da se za poziciju komesara, osim sa činom glavni, prijavljuju i samostalni inspektori.

I ovaj potez, kojim se degradira ta funkcija, veoma je sporna čak i sa stanovišta logike. Naime, može se dogoditi da izabrani komesar bude imao čin samostalnog inspektora (predzadnji čin po hijerarhiji), te da on komanduje osobama koje imaju viši policijski čin od njega, što je nezapamćen i veoma problematičan presedan. Takav potez bi imao smisla kad ne bi uokviru MUP-a ZDK bilo osoba koje mogu nasljediti Šuta, ali je izvjesnod a se ustvari ovim “otvara mogućnost” da nečije ime i prezime bude “kao rođeno” za tu poziciju.

Podsjećamo, ranije se komesar Šut suprostavio namjeri ministra i ljudi iz njegovog okruženja da ih unaprijed obavještava o operativnim detaljima, pa i adresama na kojima će se izvršiti pretresi, nakon čega je “prekrižen” u političkim krugovima koji upravljaju aktuelnim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Da li će zastupnici Skupštine Kantona dopustiti sebi “luksuz” da glasaju za izmjene Zakona koje su već unaprijed ocijenjene problematičnim od strane američke ambasade i Ureda Visokog predstavnika, te na sebe preuzeti teret ukoliko sigurnosna situacija u ZDK, inače ocijenjena najboljom u BIH, krene “nizbrdo”, pokazati će vrijeme.  činjenica je da naši zastupnici, ministri a i političari uopće, ne preuzimaju nikada teret odgovornosti (krivice pogotovo) nego samo zasluga, pa je tako moguće da urušavanje policijskog i sigurnosnog sistema, te prepuštanje sigurnosti svih građana “sumnjivim licima” bude sve, samo ne njihova odgovornost.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem