Politika

Ogrić: Zenička “Sedmorka” nagradila savjetničkim mjestom čovjeka koji je presuđivao logorašima Bošnjacima u Žepču

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Alija Ogrić tokom obraćanja na četvrtoj Skupštini OO SDA Tešanj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ono što je privuklo pažnju javnosti jeste upozorenje na tešku političku situaciju koja vlada u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da političku scenu ZDK od preuzimanja vlasti “Sedmorke” karakterizira, prema njegovim riječima, provođenje klasičnog političkog nasilja kroz nepoštivanje zakonskih procedura i Ustava.

‘SRLJAJU U BEZAKONJE’

Vladajuća većina u tom kantonu srlja u bezakonje redovno izaziva političke krize, a u konačnici dobija i sudske epiloge, smatra Ogrić.

Političko mešetarenje motivirano djelovanjem određenih centara moći ‘Sedmorke’, izazvalo je neravnomjernu i nepravednu raspodjelu budžetskih sredstava te zastoj ključnih infrastrukturnih projekata. Vladajuća većina nikako da shvati da se pravna država ne može graditi na nezakonit način. Provodeći takvu politiku, uz nepoštivanje Poslovnika i izbornog rezultata, direktno su oštetili SDA za 12 pozicija u stalnim radnim tijelima Skupštine ZDK. Kod imenovanja Vlade ZDK prekršen je Zakon o Vladi ZDK vezano za nacionalnu strukturu ministara, pa je tako nova vlada imenovana nauštrb broja Bošnjaka ministara, što je ponižavajuće za apsolutno najbrojniji narod u našem kantonu. SDA nije podržala izmjene Zakona o Vladi ZDK koje se odnose na ukidanje nacionalnog pariteta ministara u odnosu na broj stanovnika. Navedene izmjene Zakona sadašnja vladajuća većina progurala je s ciljem pokrića imenovanja ove Vlade ZDK u kojoj je umanjen broj ministara iz reda bošnjačkog naroda. Smatramo da su ove izmjene vrlo kompleksno pitanje te da je postojeći zakon bio sasvim dovoljan okvir u kojem se nijedan narod ne dovodi u poziciju majorizacije ili nacionalne diskriminacije u odnosu na broj ministara. Evidentna su i neslaganja unutar same vladajuće koalicije, pa je tako došlo do prekida rada Skupštine kada se raspravljalo o Izvještaju o radu Kantonalnog tužilaštva ZDK za prošlu godinu – smatra Ogrić.

POKAZALI SU NEJEDINSTVO

Dodaje kako je važno naglasiti da su i prilikom glasanja o drugim izvještajima koalicioni partneri pokazali nejedinstvo tako da su tijesnom većinom nisu usvojeni Izvještaji JP ŠPD ZDK i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane za prošlu godinu.

Uporno insistiranje i usvajanje izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK od ‘Sedmorke’ očigledan je pokazatelj politikanstva većine s isključivom namjerom instaliranja svojih kadrova na način retroaktivne primjene Zakona. Oštro smo osudili i javno prozvali premijerku Mehmedić vezano za imenovanje Marijana Jukića na poziciju savjetnika u Vladi, koji se dovodi u vezu s nečasnim radnjama za vrijeme agresije na BiH. Inicijativa koja je upućena od SDA za formiranje komisije koja bi utvrdila sve činjenice o teškoj ratnoj prošlosti savjetnika Jukića odbijena je u Skupštini glasovima ‘Sedmorke’. Sramnom odlukom vladajuće većine o odbijanju ove inicijative omogućili su da Marijan Jukić, koji je presuđivao logorašima Bošnjacima u Žepču za vrijeme agresije, bude nagrađen pozicijom savjetnika u Vladi ZDK. Jasno smo stavili do znanja da nema rehabilitacije ni Jukića ni njemu sličnih i odlučno ćemo se boriti protiv ovakve vrste revizije naše časne odbrane – dodao je.

POKRENUTE PROCEDURE

Kako zaključuje, SDA je pokrenula proceduru dopune Zakona o Vladi ZDK na način da kriterij stručnosti bude ključni kod odabira ministara i da budući ministri moraju imati najmanje VŠS. Također, izrazili su neslaganje s činjenicom da sada u ZDK postoje ministri koji ne posjeduju potreban nivo obrazovanja za poslove koje obavljaju.

Ova inicijativa SDA je odbijena i time je ‘Sedmorka’ poslala u javnost, a posebno mladima, ružnu poruku da su princip političke podobnosti stavili ispred stručnosti. SDA nastavlja s pregovorima za formiranje nove većine i nove Vlade ZDK – riječi su Alije Ogrića.

Autor: E.F./HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno