Zenica

Oglasio se Školski odbor OŠ “Aleksa Šantić” Perin Han o slučaju zlostavljanja dječaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jutros rano u prostorijama OŠ “Aleksa Šantić” u mjestu Perin Han održana je sjednica Školskog odbora na kojoj  je tačka dnevnog reda nemili događaj koji se desio u nenastavnim danima na igralištu ove škole. Sastanku je također prisustvovao predsjednik vijeća roditelja.

Zaključak školskog odbora:

Nakon saznanja o postojanju videa jučer u ranim jutarnjim satima od strane direktorice škole kontaktirana je policija i u dogovoru sa policijom i Tužilaštvo ZDK  i Centar za socijalni rad.

Tog istog  dana u devet sati u školi  je održan sastanak sa  predstavnicima Uprave policije, Tužilaštva i Centra za socijalni rad, uprave škole. Sastanku je prisustvovao i  predsjednik Školskog odbora.

Tužilaštvu su odmah predati svi potrebni i traženi podaci. Škola je bila maksimalno kooperativna u cijelom slučaju te je poduzela sve zakonske kao i ljudske mjere kako bi pomogla rasvjetljavanju cijelog slučaja. Napominjemo također da se cijeli događaj desio, kada nije bilo nastave, da škola nije radila, da su djeca samovoljno došla i boravila na igralištu škole, te da iz tog razloga škola u cijelom slučaju nije trebala biti nadležna ali je uprava ipak poduzela sve mjere koje su u njenoj nadležnosti i u okviru mogućnosti kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio, i kako bi sve proteklo zakonski i na najbolji način za našu djecu.

Napominjemo da škola odgovara organima vlasti, te škola ne može davati podatke roditeljima, u takvom slučaju bi se mogao, ne daj Bože, desiti linč učenika, pa bi cijela stvar mogla otići predaleko. Mi smo razgovarali sa nadležnim i istražnim organima te puštamo struku da radi svoj posao. Naš posao je odgoj, obrazovanje i na kraju zaštita djece i učenika u školi i mi svoj posao izvršavamo na apsolutno savjestan način pod punom moralnom odgovornošću.

Direktor škole nije konačni izvršni organ, te  mora poštovati procedure i zakonske propise. Niti u jednom trenutku se ništa nije zataškavalo niti sakrivalo. Škola se optužuje u cijelom slučaju i od škole se traže određene stvari koje su van nadležnosti škole.

Napominjemo još jednom da se cijeli slučaj desio kada je bio nenastavni dan, da su djeca samovoljno boravila u dvorištu škole, ista se situacija mogla desiti bilo gdje, ko bi tada odgovarao? Da li bi se i tada tražila škola, te spominjala kao odgovorna u cijelom slučaju? Da li škole i direktori treba da postanu odgovorni za ponašanje i djela učenika na ulici, ispred svojih kuća, u svojim mahalama?

Mi svoj posao radimo i radit ćemo odgovorno i savjesno. Poduzeli smo apsolutno sve što je u našoj moći, čak i onda kada nismo bili obavezni da to uradimo. Postupljeno je prema Protokolu i Pravilniku koji je donesen od strane nadležnih institucija i škola je obligatorna da ga poštuje.

Na kraju podvlačimo da škola osuđuje svaki vid nasilja i nema toleranciju prema istom, i da smo po istom pitanju sigurno postupili prema zakonskim okvirima.

-Školski odbor-



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno