Posuđeno

Oduševio ih vrh Jelina, čimbur i ćevapi

Oduševio ih vrh Jelina, čimbur i ćevapi
Oduševio ih vrh Jelina, čimbur i ćevapi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Oduševio ih vrh Jelina, čimbur i ćevapi- NAŠICE – Članovi Planinarskog društva Krndija Našice, kojima su se pridružili kolege iz HPD-a Vidim Kutjevo i HPD-a Sunovrat Feričanci, pohodili su srednju Bosnu, gdje su, planinareći, uživali u Liscu, najvišoj planini na sjeveru Zeničke kotline. Izlet je počeo u Zenici, odakle vodi planinarska staza za uspon do doma Lisac, na 1012 metara nadmorske visine.

– Zenica je grad smješten u kotlini i okružen vijencem planina nazvanima po životinjama koje se ondje često mogu susresti, kao što su lisice i veprovi. Predivne bosanske planine čuvaju bogatu povijest i tajne te lijepe zemlje, a zeničke planine stoje poput utvrde dok ih rijeka Bosna gleda iz nizine čineći prelijepe kanjone. Postoje brojne legende o tome, a mi smo se htjeli pobliže upoznati s prirodnim ljepotama tog kraja – rekao je dopredsjednik PD Krndija Hrvoje Tržić. Prema njegovim riječima, planinarski put do doma na Liscu bio je relativno strm i uspon je trajao dva i pol sata. Nakon dolaska u dom planinari su uživali u nezaboravnim specijalitetima u zeničkim planinarskim krugovima koje su im pripremili domaćini, članovi PD Tajan iz Zenice.

– Domaćini su nas počastili kajganom s medvjeđim lukom srimušem. Oni to jelo zovu čimbur i s dolaskom proljeća svake godine organiziraju manifestaciju pod nazivom Čimburijada – rekao je Tržić.

Našički, kutjevački i feričanački planinari popeli su se na Jelinu (1317 m), najistaknutiji vrh Lisca. Vrh pruža pogled prema planinskom masivu Vlašić, koji je još uvijek pod snježnom kapom, a mogla se vidjeti i rijeka Bosna.

– Planinarska staza prolazi nepreglednim strmim livadama, a, uz cvijeće u cvatu, naišli smo i na snijeg. Nakon kratkog odmora kod odašiljača na vrhu Jelina, a hodajući gotovo pet sati po grebenu planine Lisac, zadovoljni i sretni vratili smo se u planinarski dom Lisac – istaknuli su članovi PD Krndija Našice.

Planinari su posjetili i planinarski dom Smetovi, gdje su se počastili ćevapima, a razgledali su i srednjovjekovnu tvrđavu Vranduk na rijeci Bosni. Restaurirani Vranduk postao je jedna od najbolje očuvanih bosanskohercegovačkih srednjovjekovnih tvrđava.

S.Fridl
glas-slavonije.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno