Info

Održano takmičenje u hifzu Kur’ana na IPF-u u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Islamski pedagoški fakultet (IPF) u Zenici u saradnji sa Muftijstvom zeničkim i Fondacijom “Hifz Časnog Kur’ana” danas je upriličio takmičenje u hifzu Kur’ana.

Takmičenju realizovanom u tri kategorije; tilavet, hifz pet džuzeva i hifz 15 džuzeva pristupilo je 26 učesnika.

U uvodnom dijelu takmičenja, prisutnima je dobrodošlicu poželio dekan IPF-a, prof. dr. Muharem Adilović koji je pohvalio opredjeljenje učesnika da na ovaj način čuvaju svoju vezu sa Kur’anom.

Tokom programa su se uz takmičare predstavili i članovi hora ovog fakulteta sa nekoliko ilahija.

Nakon učenja kur’anskih fragmenata od strane svih takmičara, komisija u sastavu hafiz prof. dr. Safet Husejnović, hafiz doc. dr. Mensur Malkić i hafiz doc. dr. Abdulaziz Drkić je, na osnovu uspostavljenih kriterija, proglasila najuspješnije.

Kako su naglasili, svi takmičari su pokazali zavidan nivo znanja o tekstu Kur’ana i o primjeni tedžvidskih pravila. O pobjednicima su, prema njihovim riječima, odlučivale nijanse.

Rezultati takmičenja
Prvoplasirani u kategoriji tilavet:

1. Muhamed Abdulah
2. Hilmi Šerbi
3. Selmedin Smajić

Prvoplasirani u kategoriji pet džuzeva:

1. Džejlana Aličić
2. Ervin Šorlija
3. Irhan Čehajić

Prvoplasirani u kategoriji 25 džuzeva:

1. Omer Faruk Bukurević
2. Malik Bajrić
3. Mustafa Sinanović i Abdurahman Abdelmonem

Takmičenje je zatvorio prof. dr. Safvet Halilović koji je uputio i nekoliko motivacionih poruka takmičarima, te pohvalio njihovu posvećenost.

– Svi koji izučavaju tefsir, osvrnu se i na neke definicije Kur’ana. Najljepša od njih je ona u kojoj Gospodar kaže da kad bi se se sva stabla na zemaljskoj kugli pretvorila u pisaljke, a sva mora u tintu, pa se povećali i sedam puta toliko, ne bi se mogle ispisati Allahove riječi. Kur’an je glavni izvor islama i ostat će sačuvan, a jedan od načina njegovog čuvanja je ovo i što radite vi, hafizi i hafize ovdje prisutni – kazao je dr. Halilović.

Prema riječima organizatora, namjera je da ovaj program bude doprinos IPF-a učenju Kur’ana napamet. Kako navode, učeni ljudi se ne mogu zasititi Kur’ana, pa je važno da ovakvi događaji imaju svoj kontinuitet.

(Preporod.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno