Ostali sportovi

Održano pojedinačno prvenstvu u šahu u dvije Osnovne škole u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kao što smo već objavili, Šahovski klub “Čelik” Zenica započeo s projektom “Škola šaha – šah u škole” za školsku 2023/24 godinu, LINK.

Dana 18.10.2023. godine održana su dva turnira sa kojim smo započeli projekat za pojedinačna prvenstva:

1.Pojedinačno prvenstvo osnovne škole „Skender Kulenović“;

2.Pojedinačno prvenstvo osnovne škole „Aleksa Šantić“.

Pojedinačna prvenstva osnovnih i srednjih škola igrat će se po švicarskom sistemu od 5 kola.

Najbolje plasirani igrači stiču pravo nastupa na ekipnom prvenstvu osnovnih  isrednjih škola, koje je u planu da se održi u decembru 2023. godine.

Na pojedinačnom prvenstvu OŠ “Skender Kulenović” učestvovalo 22 igrača (prošle godine bilo je 23 igrača na pojedinačnom prvenstvu OŠ „Skender Kulenović“ za školsku 2022/23 godinu). Nakon 5 kola prvo mjesto zauzeo je Faris Bajrić sa 4,5 osvojena poena. Od 2. do 4. mjesta bili su igrači sa 4 osvojena poena, te je odlučivao dodatni kriterij. Prema tome, stanje je bilo sljedeće:

2.mjesto Davud Jaganjac;

3.mjesto Imad Šahinović;

4.mjesto Nedim Avdispahić.

Najbolje plasirana ženska igračica je Kanita Biogradlija sa 3 osvojena poena, a druga najbolje plasirana ženska igračica bila je Midheta Osmančević. Oni skupa čine ekipu OŠ „Skender Kulenović“ na predstojećem ekipnom prvenstvu osnovnih škola.

Na pojedinačnom prvenstvu osnovne škole „Aleksa Šantić“ učestvovalo je 17 igrača (prošle godine bilo je 20 igrača na pojedinačnom prvenstvu OŠ „Aleksa Šantić“ za školsku 2022/23 godinu). Nakon 5 odigranih kola prvo mjesto zauzeo je Vedad Porča sa svih 5 osvojenih poena. Drugo mjesto pripalo je Ahmedu Piviću, a treće mjesto pripalo je Edinu Kariću sa 3,5 osvojena poena. Isto toliko je imao i četvrtoplasirani Daris Porča, ali sa lošijim dodatnim kriterijem. Najbolje plasirana ženska igračica bila je Edna Karić sa 3 osvojena poena, a druga najbolje plasirana ženska igračica bila je Rejhana Kolić sa 2 osvojena poena. Ovi igrači skupa čine ekipu OŠ „Aleksa Šantić“ na ekipnom prvenstvu osnovnih škola.

Dogovorena su i pojedinačna školska prvenstva na nivou Zeničko-dobojskog kantona (Kakanj, Tešanj, Zavidovići).

Šahovski klub “Čelik” Zenica u pregovorima sa predstavnicima JU “Predškolsko vaspitanje” dogovorio je da se održe uvodna predavanja o šahovskoj igri i osnovama šaha…

Nakon dva održana pojedinačna prvenstva osnovnih škola, ukupno je učestvovalo 39 igrača. Naredno je planirano za 23.10.2023. godine (ponedjeljak), gdje će se održati pojedinačno prvenstvo Osnovne škole „Hasan Kikić“ i pojedinačno prvenstvo Osnovne škole „Ćamil Sijarić“ Nemila.

E.Imamović

Foto D.Marković, V.Šestić, E.Gunjević



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno