Info

Održani seminari za imame Muftiluka zeničkog na temu „Zekat i sadekatu-l-fitr u svjetlu islamskog učenja“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U periodu od 4. do 17. maja 2017. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Zavidovićima, Tešnju i Zenici realizirani su stručni seminari za imame Muftiluka zeničkog, na kojima je predavač bio dr. Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki.

Seminarima u Zavidovićima, Tešnju i Zenici nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama i besjede muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, muftija banjalučki imamima je predstavio temu ”ZEKAT I SADEKATU-L-FITR U SVJETLU ISLAMSKOG UČENJA I NORMATIVNE PRAKSE ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH”, u okviru koje je, između ostaloga, istakao: ”Vrlo je važno osvrnuti se na značenja pojmova sadekatun i zekat. Zekat znači čišćenje poput izraza taharet, tutahhiruhum, ali u ovom slučaju znači čišćenje zarađenog imetka od haram primjesa. Riječ tezkijet u sufijskoj terminologiji označava oslobađanje od ovisnosti od materijalnog dobra, jer je materija okov za dušu. S druge strane, sadaka dolazi od sidka, što znači da čišćenjem svoje duše i imetka od harama mi davanjem zekata jačamo iskrenost-sidk, a to je osobina svih vjerovjesnika i pravih vjernika.”

U okviru posjete Muftiluku zeničkom muftija banjalučki u pratnji muftije zeničkog posjetio je i Medžlis Islamske zajednice Teslić, gdje se susreo sa glavnim imamom Džafer ef. Gračićem, koji je muftije upoznao sa stanjem vjerskog života na području ovoga Medžlisa.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno