Info

Održana treća sesija Kluba zeničkih intelektualaca

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana treća sesija Kluba zeničkih intelektualaca sa uvodničarem Muharemom Cerom, ekspertom za pitanja državne imovine.

U prostorijama Muzeja grada Zenice jučer, 08. februara je održana treća sesija Kluba zeničkih intelektualaca. Otvarajući treću sesiju intelektualcima se obratio gospodin Muharem Cero, ekspert za pitanja državne imovine koji je tom prilikom ukazao na pojam i značaj državne imovine, odnosno na pitanje vlasništva i raspolaganja vodama, šumama, poljoprivrednim zemljištem i dr. opštim i javnim dobarima koja shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu pripadaju u vlasništvo Bosne i Hercegovine, a koja nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine.

Cero je posebno apostrofirao neodgovoran odnos organa vlasti u Bosni i Hercegovini prema pitanju sukcesije imovine Jugoslavije nakon njene disolucije, odnosno pasivnog bilansa. Konstatovao je da smo vrlo brzo krenuli u ratifikaciju sporazuma o sukcesiji, a da prethodno nismo otvorili širu raspravu o vrlo važnim pitanjima kad je riječ o državnoj imovini kako u Bosni i Hercegovini tako i van nje.

Osvrčući se na aktuelno pitanje uknjižavanja državnih nepokretnosti kao imovine u vlasništvu entiteta RS, a suprotno Odluci Visokog predstavnika o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom Bosne i Hercegovine iz 2005. godine Klub zeničkih intelektualaca, a na inicijativu eksperta Muharema Cere poziva sve međunarodne subjekte, koji su garanti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a posebno Ured Visokog predstavnika da što prije reaguje na jednostrane secesionistička akte koji dolaze iz entiteta RS, te da što hitnije iniciraju usvajanje ili nametnu Zakon o denacionalizaciji i restituciji, odnosno Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, licima od kojih je ista opljačkana prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

Time bi uveliko bilo udovoljeno poglavlju 23 i 24 (pravosuđe i osnovna prava, pravda, sloboda i bezbjednost), a koja nam valja otvoriti u pregovorima u pristupanju EU, a što podrazumijeva rješavanje navedenih pitanja. Tako bi rješavanje pitanja državne imovine bilo riješeno na način da bi ista bila vraćena njenim jedinim istinskim titularima, odnosno vlasnicima od kojih je i oduzeta za vrijeme okupacije i fašističkog terora (Bošnjacima, Jevrejima, vjerskim zajednicama, nepoćudnim komunistima Folksdojčerima…).

Tokom vrlo plodonosne diskusije istaknuto je da je nakon genocida na djelu gruntocid, te da je nužno sačuvati, ne samo pravno-politički nego i energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, a što znači vrhovnu vlast države Bosne i Hercegovine nad svim dobrima koja su bila u vlasništvu Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Stoga je krajnje vrijeme da probosanski politički subjekti krenu ka odlučnijem očuvanju državne suverenosti bez obzira na vlastite političke, materijalne i sitnošićarske interese koji nikako ne smiju biti politička „ideja vodilja“, jer na koncu, svi opetovano možemo platiti vrlo visoku cijenu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno