Zenica

Održana svečanost povodom Dana Općinskog suda u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Dana Općinskog suda u Zenici, u ovoj ustanovi održana je danas svečanost na kojoj su dodijeljene zahvalnice vanjskim saradnicima i službenicima suda.

Justicijska lenta za 2017. godinu dodijeljena je sudiji Vesni Vujici.

Prenosimo obraćanje sa skupa:

Poštovani gosti i saradnici

Uz veliku zahvalnost što ste odvojili svoje vrijeme i što ste nam došli i želju da se ugodno osjećate u ime ovog još uvijek po nazivu Općinskog suda u Zenici sve vas toplo pozdravljam.

Nalazimo se u sudu koji je kroz svoju istoriju od XIX stoljeća mijenjao nazive sa kotarskog, na sreski, pa osnovni i sada općinski mada bi se po svojoj stvarnoj i mjesnoj nadležnosti trebalo da naziva regionalnim sudom jer sudi za područje 11 općina i jednog grada.

Nekada davno službenici i sudije ovog suda odlučili su da se tokom juna mjeseca, dakle barem jednom godišnje okupe na jednom mjestu i uz skromnu svečanost pokažu se javnosti u nekom drugom svjetlu, drugačijem od sudnice, sudskih dostava i izvršenja, pritvora, zatvora i uviđaja.

Dakle u našem sudu sada radi 40 nosilaca pravosudne funkcije i 120 raznih sudskih službenika.

U posljednjim godinama ovaj kadar značajno je izmijenjen novim mladim generacijama zahvaljujući čijem potencijalu smo u 2017.godini uspjeli riješiti 89.500 raznih sudskih predmeta.

Tako smo propisani normativ rada za osmočasovno vrijeme ostvarili (prebacili sa) 131 % održavajući istovremeno kvalitet našeg rada sa više od 99 %.

I u ovoj godini do 31.05.2018.g. riješili smo 42.174 predmeta što je u odnosu na broj primljenih od 36.442 više za 5.732 više.

Te cifre ne pokazuju stvarno stanje u sudu. Naime sa neriješenim predmetima na kraju 2017.g. mi sa 31.05.2018.g. imamo u radu 126.422 predmeta. Među njima pretežno su komunalni predmeti koji broje 104.170, dakle svih ostalih sudskih predmeta imamo 22.252.

​Ra​dimo svega i svačega od krivičnih predmeta u kojima se može izreći kazna do 10 godina zatvora, prekršajnih predmeta u kojima se mogu izreći novčane kazne do 200.000,00 KM, upis novih poslovnih subjekata u sudski registar, likvidacije i stečajeve, registraciju političkih stranaka, parnične i privredne sporove sa tužbenim zahtjevima od 15 miliona KM, vanparnice i prinudna izvršenja.

Zato je naš posao vrlo težak i odgovoran. Ne daje nam šanse da budemo simpatični, veseli i opušteni nego kako je rekao jedan engleski filozof moramo biti više učeni nego dosjetljivi, više poštovani nego omiljeni i više obazrivi nego samopouzdani (Frensis Bekon) ili ruski književnik da onaj koji hoće suditi drugima taj podvrgava i samog sebe još strožijem sudu. (Bjelinski)

U tako teškoj poziciji kada kako kaže francuski pisac (Vikot Igo), nije teško biti dobar nego je teško biti pravedan , mi smo u sudu u ovoj godini uveliko u realizaciji Plana rješavanja predmeta (dostigli smo ostvarenje od 60 %) i u realizaciji Plana integriteta u sudu kroz koji nastojimo maksimalno očuvati svoju nezavisnost, nepristrasnost i efikasnost.

Uz, ove zadatke uspijevamo zahvaljujući našem Ministarstvu stvarati sve bolje prostorne uslove za rad kako za nas tako i za naše stranke.

​I​stovremeno provodimo harmonizaciju zemljišno knjižnih podataka sa podacima iz posjednovnih (katastarskih) evidencija. Tako smo uz angažman vanjskih saradnika odnosno Federalne geodetske uprave do 31.05.2018.g. riješili ovakvih 4.121 predmet.

Stalno angažujemo sudijske pripravnike samo kao volontere. Kroz sud ih je u zadnjih 10 godina prošlo više od 130. Oni su izuzetno osposobljeni za dalji samostalni rad pa molimo sve za to nadležne ako ih već školujete onda ih i zaposlite.

Za sav naš uspješan rad zaslužni su i vanjski saradnici.

To su:

1.) Ministar za pravosuđe i upravu ZDK gosp.Mirnes Bašić. U njegovom mandatu vrlo je uočljivo poboljšanje materijalne situacije suda tako što se naš budžet za nabavku materijala , opreme, vozuila i tekuće održavanje suda višestruko povećao i što nas je u dobroj mjeri približio konačnom početku dogradnje sudske zgrade.

2.) JP za uređenje i prostorno planiranje grada Zenica za ponovnu izradu projekta te dogradnje u nešto skromnijem rješenju prilagođenom iznosima iz IPA projekata za tu dogradnju.

3.) KPZ Zenica Odjeljenje pritvora koji su krajem 2017.g. samostalnim internim snagama u rekordnih 48 sati proširili pritvorske kapacitete i tako omogućili nesmetanu realizaciju rješenja o određivanju pritvora već u Zenici a ne u drugim gradovima.

4.) Vještak dr. Muhamed Ahmić

5.) vještak dr. Hasib Mujić

Eto i naša svečanost je više posvećena poslu nego li zabavi. Mogućnosti za bolje nagrade osim onog što slijedi nemamo pa smo i ove godine prepoznali među nama one koji su za svoj radni doprinos zaslužili od suda barem Zahvalnice.

To su:

-Azur Bijedić, Edita Trkulja, Aida Pelto, Mirjana Pavešić, Samra Ćatić i Amar Bajramović.

Odlukom opće sjednice sudija ovog suda iz 2005.godine ustanovljena je posebna vrsta priznanja za sudiju koji je imao odlične rezultate rada prema standardima VSTV tako što je svojim ukupnim radom i ponašanjem uticao na stvaranje povjerenja javnosti u nezavisno pravosuđe. Ove godine Justicijska lenta pripada kolegici koja je rođena 1972.g. u Travniku, završila pravni fakultet u Splitu, radila u sudu u Vitezu, Hipo Allpe Adria banci i stigla u ovaj sud 01.05.2009.godine. Od tada svaki dan uredno bez kašnjenja dolazi na posao iz Viteza.

To je sutkinja Vesna Vujica.

Nakon višegodišnjeg rada na izvršnom referatu gdje je radila vrlo teške predmete, posebno prodaje nekretnina, sama se ponudila da preuzme i krivični te posebno referat za maloljetnički kriminal.

Osim što je u 2017.g. ostvarila normu sa 123 % i kvalitet njenog rada ocijenjen je maksimalno tako da je njen rad opisan kao izuzetno uspješno obavljanje sudačke funkcije.

Ne samo eksterno nego i interno među nama sutkinju Vesnu Vujica krase izuzetna korektnost prema svima i dostojanstveno obnašanje sudačke uloge.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno