Zenica

Održana sesija grupe „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana sesija grupe „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“- U cilju da se otvoreno i transparentno razgovara o problemu zagađenosti zraka i u tom smislu poduzmu relevantni koraci u Zenici je 2019. godine osnovana grupa za ekološki dijalog.

Grupa djeluje pod motom „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“, a čine je sedam stakeholdera.

To su: EkoForum Zenica, Grad Zenica, ArcelorMittal Zenica, Institut „Kemal Kapetanović“ Univerziteta u Zenici, Komisija za prostorno uređenje, stambeno-komunalnu politiku, infrastrukturu i zaštitu okolice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Federalni hidrometeorolški zavod i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Svi stakeholderi u grupi za dijalog imaju zajednički interes za poboljšanje okoliša i ekonomskog razvoja u Zenici.

PeaceNexus Fondacija iz Švicarske podržala je rad grupe kroz angažovanje stručnih fasilitatora.

U povodu postizanja dogovora o Sporazumu o osnivanju Zeničke grupe za ekološki dijalog „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“ u Velikoj sali Grada Zenica održana je prigodna svečanost.

Pojedini stakeholderi, kao i predstavnici PeaceNexus Fondacije iz Švicarske svečanosti su se pridružili online putem.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je naglasio da on, kao i svi građani Zenice želi čišći zrak u gradu Zenica.

„Uz podršku Europske unije i EBRD-a Zenica je postala prvim gradom u BiH koji je ušao program „zelenih gradova Europe“. To od nas iziskuje dodatne napore i postupke kako bismo zaista dostigli standarde ekološki čiste sredine. Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom sve poduzima da se to i ostvari. Naši planirani projekti, kao i projekti čija je realizacija u toku moraju biti u skladu s ekološki prihvatljivim normama“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Direktorica za ekologiju i energetiku u kompaniji ArcelorMittal Zenica Azra Sivro je navela da je grupa u posljednje dvije godine napredovala po pitanju međusobne komunikacije.
Istakla je da je rad grupe bio koristan i zbog toga jer se otvoreno razgovaralo o različitim pitanjima.

Dodala je da kompanija ArcelorMittal Zenica ulaže velika sredstva u poboljšanje svojih performansi, koje će ujedno rezultirati smanjenjem uticaja ugljen dioksida i prašine na ukupni okoliš.
Predsjednik udruženja EkoForum Zenica Samir Lemeš je kazao da je konačan cilj rada grupe poboljšanje kvaliteta zraka u Zenici.

„Cilj današnjeg sporazuma je da nastavimo dijalog, kako bismo postigli kvalitetan okoliš u Zenici, održivu metaluršku proizvodnju i saradnju između svih stakeholdera koji učestvuju u ovom procesu“, naglasio je Lemeš.
Stakeholderi su iskoristili ovu priliku da predstave dosadašnja postignuća, ali i da se dogovore o narednim koracima.

O novim temama važnim za okoliš grada Zenice trebalo bi se ponovo diskutovati u prvoj polovini juna tekuće godine.

Na kraju sesije fasilitatori koji su angažovani od strane PeaceNexus Fondacije iz Švicarske su izrazili zadovoljstvo napretkom rada grupe.

Naveli su da Zenica može poslužiti kao primjer drugima, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire, kada su u pitanju različiti dijalozi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno