Rekreacija

Održana Prva transferzala PD Čolan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prva transferzala PD „Čolan“ od Perinog Hana do Čolana – I planinari se sjetili prvog poginulog borca A RBiH sa područja Zenice
Transferzala je dio programa obilježavanja Dana šehida Grada Zenice
Planinarsko društvo „Čolan“ organizovalo je u subotu Prvu transferzalu od Perinog Hana do Čolana, preko Gornjih Vraca i Zekanovića, te tako obilježila godišnjicu pogibije prvog pripadnika Armije Republike BiH sa područja tadašnje zeničke općine, rahmetli Semira Arnauta, i svih ostalih žrtava u odbrambeno – oslobodilačkom ratu sa područja Zenica. Semir je poginuo kao tenkista u operaciji deblokade Drivuše, koja je po mnogim najznačajnija ratna akcija za Zenicu u sudbonosnim mjaskim i junskim danima te 1992odine, jer su njome razoružane najznačajnije paravojne formacije SDS-a i time otklonjene sve namjere za provedbu sarajevskog scenarija opsade Zenice. Toga dana poginula su još tri Semirova saborca, na drugoj strani rijeke Bosne,  a taj dan,  5.juni, kasnije je proglašen i Danom šehida Grada Zenice, koji se svake godine prigodno obilježi u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Gradske organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno- oslobodilačkog rata 1992-1995.g.
Od ove godine dio zvaničnog programa ovilježavanja Dana šehida je i ova planinarska transferzala „ Tragom oslobodilaca“ na kojoj je učestvovalo 70-tak planinara, patriota i ljudi dobre volje iz šest zeničkih planinasrkih društava. Čas istorije kod društvenog doma u Perinom Hanu održao je jedan od zeničkih ratnih komandanata i učesnik operacije deblokade Drivuše Mensud Keleštura, nakon čega su se planinari u koloni uputili do najviše kote na Čolanu  (1.024 metra n/v.), gdje je do Dejtonskog mirovnog sporazuma bilo odjeljeljenje PVO-a sa strijelama. Pohod je zvanično završen druženjem uz čaj i kahvu kod planinarskog doma. Sve je prošlo bez problema a osiguravali su ga gorski spasioci.
Osim podsjećanja na pomalo zaboravljene istorijske činjenice iz naše nedavne prošlosti i konkretnog suprostavljanja zaboravu, pojedinačnom i kolektivnom, ovim pohodom su poslane i jasne poruke mira, suživota, tolerancije i izgradnje bolje budućnosti u BiH, u kojoj više ni jedna generacija ne bi trebala doživjeti ubistva, stradanja, progone i razaranja, bez obzira na vjerske, nacionalne, klasne i sve druge razlike među ljudima.

Tekst i foto: Sinan Gluhić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno