Zenica

Održana promocija dječije verzije LAP-a, časopisa “Smišljam” i videa “We are the kings”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana promocija dječije verzije LAP-a, časopisa “Smišljam” i videa “We are the kings” – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, Udruženje „Naša djeca“ Zenica je sa predstavicima Dječijeg parlamenta koje djeluje u sklopu Udruženja, organizirala promociju dječije verzije Lokalnog akcionog plana za djecu u Muzeju grada Zenica, danas 24.11.2017. godine, sa početkom u 11 h.

Lokalni akcioni plan za djecu usvojen je na 15. Sjednici Gradskog vijeća, održanoj 28.aprila 2016. godine, a izradila ga je radna grupa koju je imenovao Grad u partnerstvu sa Udruženjem “Naša djeca” Zenica koje je provelo istraživanje sa roditeljma, djecom i profesionalcima. Istraživanje sa djecom su proveli članovi grupe Dječiji parlament koje djeluje u sklopu Udruženja, te su mišljenja i sugestije djece uključena u Akcioni plan.

Djeca imaju prirodnu potrebu da učestvuju u lokalnoj zajednici, da reagiraju na određene pojave kada je ugroženo njihovo pravo ili pravo njihovih vršnjaka. Kako bi ovaj dokument učinili dostupnim i razumljivim svoj djeci, članovi i članice grupe Dječiji parlament su prilagodili dokument i danas ga na zanimljiv način predstavili u muzeju.

Iskoristili su priliku da napomenu kakve rezultate bi donijela implementacija ovog dokumenta, a to je da broj siromašne, neobrazovane i bolesne djece bio smanjen. Dokazali bi još jednom da djeca-mladi mogu da učine promjene na bolje. Dobili bi osnažene generacije koje će nastaviti borbu ovih danas.

Nakon promocije dječije verzije LAP-a, uslijedila je i promocija multimedijalnih sadržaja nastalih u sklopu Multimedijalne škole ( “Smišljam” – časopis za djecu i mlade i video “We are the kings”).

Promociju su prisustvovali učenici i učenice iz osnovnih i srednjih škola iz Zenice, kao i donosioci odluka, predstavnici javnih ustanova i nevladinih organizacija. A kako je tosve izgledalo iz njihove perspektive saznajmo u nastavku.

„Ja sam učenica OŠ „Skender Kulenović“, meni je jako draago što sam danas prisustvovala ovom događaju, monogo mi se dopada i jedva čekam da pročitam časopis „SMIŠLJAM“. Drago mi je što ste uspjeli izdvojiti neke izjave djece, jer naš glas je najvažniji, mi smo djeca budućnosti.“ – Sara Baručija, VIII razred.

„Danas smo imali priliku da učestvujemo u prezentaciji aktivnosti udruženja naše djece, prezentacije plana aktivnosti mladih u Zenici. Ovo je za svaku pohvalu, govori o tome da mladi u ovom gradu imaju šansu da ostavre ono što žele.“ –Miroslav Budiša, pedagog- Mješovita srednja industrijska škola

„Veoma sam ponosna što smo predatavili ono na čemu smo radili dugo,ali sa ljubavlju.Ovo je za nas,članove organizacije,veliki uspjeh i naravno da ćemo nastaviti sa našim radom.I samo još želim reći da sam se danas osjećala presretno, jer smo ispunili još jedan naš cilj kako bi sva djeca bila sretna zdrava i nasmijana“.- Lejla Komarac, članica Dječijeg parlamenta.

„Pa kada smo pravili plan, htjeli smo da imamo i neke interaktivne elemente, ali nismo ni slutile da će na kraju ovako ispasti. Drago mi je da je sve ispalo ,pa mogu slobodno reći ,i puno bolje nego što smo zamislili. Sve je nekako bilo spontano i puno emocija i ja sam po ko zna koji put,sretna i zahvalba što sam dio ove priče i što poznajem ove divne ljude.“- Adna Kepeš, članica Dječijeg parlamenta.

activezenica.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno