Politika

Održana peta sjednica Gradskog vijeća Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana peta sjednica Gradskog vijeća Zenica – Jučer je u Velikoj sali Grada Zenica održana peta sjednica Gradskog vijeća.

Vijećnicima je predstavljena Informacija o projektu „Plava voda“.

Do zastoja u realizaciji planiranih aktivnosti došlo je zbog toga što ZDK nije dostavio Federaciji BiH mjenice u iznosu preuzetog zaduženja, a što je bio u obavezi po osnovu Podugovora o zajmu zaključenog sa Federacijom BiH u junu 2019. godine.

Obrazloženje ZDK-a za neispunjenje ove obaveze je da bi u čitav proces subsidijarnog zaduženja trebalo uključiti i izdavanje mjenica od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, dok s druge strane Fond tvrdi da je taj zahtjev ZDK-a nelogičan i neargumetiran.

U obraćanju vijećnicima gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je rekao: „Jedini problem u vezi sa realizacijom projekta „Plava voda“ je politika SDA. Građani Zenice još od kraja sedamdestih godina prošlog vijeka žele
„Plavu vodu“. Projekat je pokrenut 2009. godine, a do zastoja je došlo jer sam ja pobijedio na izborima 2016. godine. Nema razumnog obrazloženja za postupke Vlade ZDK po ovom pitanju. Javnost zna da smo i u prošlom sazivu održali tri hitne sjednice o projektu „Plava voda“. Krajnji rok da ponovo pokrenemo projektne aktivnosti je 28. februar ove godine. Grad Zenica je do sada isplatio sredstva u iznosu od cca 6.622.080,00 KM kako bi se stvorili uslovi za početak realizacije projekta. Pored toga, plaćamo 28.000,00 KM penale za neiskorištena sredstva po kreditnom aranžmanu, jer je i grace period istekao. Grad Zenica je ispunio sve što je bio u obavezi po pitanju projekta „Plava voda“. Građani Zenice zaslužuju da piju zdravu vodu. Kanton treba samo da dostavi mjenice Federaciji BiH“.

Uz prihvatanje Informacije o projektu „Plava voda“, vijećnici su usvojili zaključke da Gradonačelnik zajedno s predsjednicima klubova političkih stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću Zenica održi sastanak s predstavnicima Vlade ZDK, kao i da Gradska uprava Zenice poduzme sve aktivnosti u cilju zaštite uloženih sredstava u projekat „Plava voda“ i naknade štete, ukoliko ne dođe do realizacije ovog projekta.

Također, prezentiran je Nacrt Plana upravljanja otpadom na području Grada Zenica za period 2019-2028. godine.
Planom su definirani uslovi za održivi sistem upravljanja otpadom za period od deset godina.

Glavni cilj izrade Plana upravljanja otpadom je pregled vrsta odnosno tokova otpada i opcija tretmana otpada.
Osim pregleda vrsta i količina otpada, Plan upravljanja otpadom analizira i načine za njihovo upravljanje i predviđa potrebne kapacitete sistema za sakupljanje i tretman otpada.

Nakon rasprave Nacrt Plana upravljanja otpadom na području Grada Zenica je usvojen i upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Na sjednici su razmatrani izvještaji o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica.

Uz pohvale za rezultate rada ostvarene u 2019. godini, usvojeni su Izvještaj o radu JU „Gradska biblioteka“ Zenica u 2019. godini, Izvještaj o radu JU Muzej grada Zenica u 2019. godini i Izvještaj o radu JU „Bosansko narodno pozorište“ Zenica za 2019. godinu.

Gradsko vijeće Zenica nije podržalo Izvještaj o radu JU „Dom zdravlja“ Zenica za 2019. godinu, kao ni Izvještaj o radu JU Apoteka „Zdravlje“ Zenica za 2019. godinu.
Vijećnici su prihvatili Izvještaj o radu i poslovanju JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica za period 01.01. do 31.12.2019. godine te Izvještaj o radu i poslovanju JP „RTV ZENICA“ d.o.o. Zenica za 2019. godinu.

Pored ostalog, usvojen je Prijedlog Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama Regulacionog plana „Mokušnice“ i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o pristupanju izradi Urbanističkog plana općine Zenica za period 2014.-2034. godine.

Prihvaćen je i u javnu raspravu upućen Nacrt Odluke o organizovanju i fukcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području grada Zenica.

Potreban broj glasova dobio je Prijedlog Rješenja o imenovanju Gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Zenica.

Na kraju sjednice, usvojen je Prijedlog Zaključka o izmjeni zaključka o osnivanju skloništa za životinje na teritoriji grada Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno