Zenica

Održana konferencija za medije Gradske uprave: Pružanje usluga građanima neupitno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Gradskoj upravi Zenice održana je konferencija za medije u vezi sa privremenom spriječenošću obavljanja dužnosti gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Medijima su se obratili: Sekretar Gradske uprave Selver Keleštura, pomoćnica Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović te predsjednik Sinidkalne organizacije zaposlenika Grada Zenica Nermin Ljubović.

„Volio bih da govorimo o nekoj vedrijoj temi, kao što je to bio slučaj jučer kada su predstavljene završne aktivnosti u projektu izgradnje nove toplane u Zenici. Nažalost, na neke nužnosti moramo danas ukazati. Nakon iznenadnog odsustva gradonačelnika Fuada Kasumovića iz javnosti poznatih razloga, Grad Zenica kao jedinica lokalne samouprave suočit će se sa blokadom rada ukoliko okolnosti koje sprječavaju gradonačelnika u obavljanju njegove funkcije potraju.

Shodno odredbama Zakona o principima lokalne samouprave, Statuta Grada Zenica, Zakona o budžetima Federacije BiH i drugim propisima koji uređuju određene oblasti funkcioniranja i rada jedinica lokalne samouprave jedini ovlašteni organ za donošenje određenih akata odnosno utvrđivanje prijedloga je Gradonačelnik. S obzirom da smo u mjesecu decembru, već je vrijeme da se utvrđuje Budžet u fazi nacrta ili prijedloga, kao i odluke o privremenom finansiranju. Jedini ovlašteni predlagač za utvrđivanje odnosno podnošenje nacrta/prijedloga Budžeta je Gradonačelnik. Nijedan drugi organ to ne može uraditi. Nedonošenje budžeta vodi u blokadu rada Grada Zenica“, rekao je Selver Keleštura, Sekretar Gradske uprave.

Pomoćnica Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović se osvrnula na nadležnosti gradskih službi, ustanova i preduzeća čiji je osnivač Grad Zenica.

„Rukovodioci javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i gradskih službi održali su sastanak na kojem su razgovarali o postojećoj situaciji. Odluke koje se donose na nivou službi odnosno direktora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Zenica nisu upitne. Građani ne treba da se brinu za usluge koje se obavljaju na nivou pojedinačnih službi. Međutim, ako spriječenost Gradonačelnika da obavlja svoju dužnost potraje, doći će do problema u pružanju usluga u dijelu koji se odnosi na potpisivanje akata za koje je ovlašten Gradonačelnik“, naglasila je Mujkanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenika Grada Zenica Nermin Ljubović je istakao: „Mi u Sindikatu smo zatečeni novonastalom situacijom. Održali smo sastanak i možemo poručiti našim građanima da neće biti uskraćeni za usluge koje im pružaju gradske službe i zaposlenici Gradske uprave. Ukoliko dođe do problema u donošenju Budžeta to će naravno osjetiti i naši zaposlenici. Želim naglasiti da je saradnja Sindikata i Gradonačelnika izuzetno dobra“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno