Zenica

Održana konferencija o energetskoj efikasnosti u školama u okviru projekta TEESCHOOLS

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu realizacije dijela projektnih aktivnosti, dana 07.06.2019. godine, u Studentskom centru Univerziteta u Zenici održana je konferencija u okviru projekta TEESCHOOLS (Transferring Energy Efficiency in Mediterranean SCHOOLS- „Transfer energetske efikasnosti u mediteranskim školama“) koja je okupila direktore i njihove saradnike iz sedam odabranih srednjih i osnovnih škola te predstavnike ostalih zainteresiranih organizacija iz Zeničko-dobojskog kantona. TEESCHOOLS projekat je odobren u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Mediteran 2014-2020 (Interreg MED) sa ciljem promocije održivnog rasta u mediteranskom području, poticanjem inovativnih koncepata i prakse te razumnog korištenja resursa podržavajući društvene integracije kroz integrisani teritorijalni pristup koji se temelji na saradnji.

U projekat TEESCHOOLS je uključeno ukupno 14 partnera sa područja Italije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kipra, Francuske, Grčke i Španije. Vodeći partner u ovom projektu je Italijanska državna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj (ENEA). Jedan od partnera na implementaciji projekta je i Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona.

Uspostavljanjem sistemskog upravljanja energijom i podizanjem energetske efikasnosti poduzimanjem potrebnih mjera u školama, postigle bi se projektirane uštede u potrošnji energije te smanjenje emisije štetnih plinova, a uz zadržavanje istog ili postizanje višeg nivoa komfora osoblja i učenika škole. Tokom održane konferencije predavači su prezentirali osnovne elemente, aktivnosti i značaj TEESCHOOLS projekta te upoznali učesnike s benefitima koje projekat u tom smislu donosi odabranim pilot-školama. Sa ciljem doprinosa informisanosti direktora škola o mjerama za poboljšanje energetske efikasnosti u školama, na konferenciji je bilo riječi i o propisima koji regulišu oblast energetske efikasnosti u Fedearciji Bosne i Hercegovine. Također su prezentirani pripremljeni TEESCHOOLS e-moduli i e-kursevi za učenje koji će nesumnjivo biti odličan temelj za poduzimanje mjera podizanja energetske efikasnosti u projektnim pilot-školama. Konferencija je završena primjerima dobre prakse koju su učesnicima predstavili direktori dviju obrazovnih ustanova.

TEESCHOOLS projekat sa svojim projektnim aktivnostima predstavljenim na konferenciji pruža podršku pilot-školama u realizaciji mjera energetske efikasnosti. Sama konferencija kao i najavljena saradnja i edukacija uposlenika zaduženih za postizanje energetske efikasnosti i učenika projektnih pilot-škola putem konferencija, e-učenja, dana otvorenih vrata i drugih aktivnosti TEESCHOOLS projekta nesumnjiv je doprinos u oblasti energetske efikasnosti kako u privredi i društvu tako i u naglašavanju uloge javnog školstva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno