Zenica

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti – U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana je danas javna rasprava o Nacrtu zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Nakon što je prethodni prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u nekoliko navrata odbijen i u nacrtu i u prijedlogu, Ministarstvo zdravstva utvrdilo je novi, koji je u junu upućen u javnu raspravu.

-Mi smo opremljeni i osposobljeni, međutim nismo organizovani. Ne znamo ko šta može da radi jer ova oblast nije bila uređena ni na koji način, – pojašnjava doktorica Marina Bera iz Ministarstva zdravstva Federacije. Za doktora Ermina Čehića, koji je godinama na čelu Centra za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica, novopredložena rješenja vraćaju nas u srednji vijek.

– Ovim zakonom sprečava se mogućnost osnovnih medicinskih tretmana u našim ustanovama, toliko je restriktivan da ukida 40 posto novih metoda liječenja steriliteta koje već godinama obavljamo u našem Centru i koji se primjenjuju u zemljama Zapadne Evrope. Ne znam da li je nekom u interesu da se taj silni novac odlije vani ili hoće da naprave situaciju da se u BiH ne mogu sprovoditi skupocijenije metode liječenja, – ocijenio je Ćehić.

Liječenje medicinski dokazanog steriliteta pada na teret zdravstvenih fondova. Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona je u protekle dvije godine iz federalnog fonda refundirano oko 200 hiljada maraka za finansiranje prvih pokušaja medicinski potpomognute oplodnje i s obzirom da se radi o skupocijenim medicinskim procedurama i postupcima, ovaj zavod je zatražio i veća izdvajanja iz federalnih zdravstvenih fondova.

Novim Zakonom o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, prema ovom nacrtu, trebalo bi da se omogući liječenje steriliteta i finansiranje postupaka umjetne oplodnje za parove u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, sa medicinski dokazanim sterilitetom ili genetski prenosivom bolešću i za žene mlađe od 42 godine. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije Bosna i Hercegovina je jedna od šest zemalja svijeta s najnižom stopom plodnosti. U našoj zemlji neplodno je čak 17 posto fertilne populacije ili skoro petina stanovnika, a do sada, Federacija BiH, za razliku od Republike Srpske, nije dobila zakon, kojim bi se parovima koji pate od neplodnosti omogućilo da ostvare potomstvo, bez izlaganja ogromnim troškovima skupocijenih medicinskih procedura.

(S.S.)
rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno