Kultura

Održana dva programa iz manifestacije „Kreativno ljeto u Zenici“ sa knjižarom „EN“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklih dana održane su dva programa iz kulturne manifestacije „Kreativno ljeto u Zenici“ sa knjižarom „EN“. Nakon prošlogodišnjih zanimljivih druženja pod nazivom „Kafa uz knjigu o Zenici“, na otvorenom pred knjižarom „En“, organizatori će ga nastaviti i ove godine. U 2020.godini održano je ukupno sedam druženja u mjesecima avgustu i septembru.

Počelo je proteklog četvrtka, 01.7.2021.godine, promocijom dvije slikovnice Anide Letić-Sikirić uz lijepu podršku mališana iz obdaništa „Pinokio“, koja je predstavila je dvije slikovnice, „Psić Bibi u Zenici“ i „Psić Bibi u Sarajevu. Ona je kompletna autorka ovih slikovnica koje najmlađima na zanimljiv način predstavljaju kulturne, historijske i svake druge vrjednote Zenice i Sarajeva.
– Cilj nam je da djecu odmaknemo od laptopa, tableta i mobitela i vratimo ih starim načinima druženja. Da ih vratimo čitanju, bojenju, pravljenju lutki i igrački koje mogu praviti u svojoj dobi -, kazao je Midhat Kasap u izjavi za Zenicainfo.

Protekle subote, 03.7.2021.godine, uz organizaciju JU Biblioteka grada Zenice, u programu za odraslu publiku, u Titovoj ulici promovisana su književna ostvarenja Josipa Dujmovića („Krici iz dubine“) i Sretka Radišića („Jedan život u dva vremena“).

Obje knjige su sa ratnim tematikom. Radišićev„Jedan život u dva vremena“ je knjiga u kojoj je opisan život u dva vremena sa porukom da djeca i mladi ljudi nikad ne prođu vrijeme rata.
-Knjiga spaja predratno i poslijeratno vrijeme koje sam živio sa ljudima svih vjera, nacija i generacija bez obzira na bilo koju vrstu pripadnosti. U knjizi su prisutni i autobiografski podaci od djetinjstva, školovanja, događaja u osnovnoj školi u Gromiljaku, gimnazije u Kiseljaku, odlaska na ferije, dolazak u Zenicu 1973. godine, i tu uviđam stvarnost koju ranije nisam mogao doživjeti -, istakao je, pored ostalog, Sretko Radišić u izjavi za Zenicainfo.

Inače, cijeli program je inicijativa, zamisao i u organizaciji Midhata Kasapa, bibliotekara i animatora kulturnih programa i Zuhre Bajramović-Halač, vlasnice knjižare „En“ u Titovoj ulici u Zenici.
Ovo je planirano druženje sa zanimljivim gostima, te ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka. Bez budžetske i sponzorske podrške i ovoga će ljeta nastojati da ponude zanimljive programe.
Program „Kreativnog ljeta u Zenici“ još nije kompletiran i zaključen, a njegovi organizatori ljubiteljima pisane riječi u toplim ljetnim danima obećavaju zanimljive trenutke i lijepa druženja.

– Pozivamo sve medijske portale da se družimo i što bolje predstavimo naše autore iz oblasti književnosti širom naše drage BiH. Dobro nam došli na sva druženja, koja će ostati da žive u nezaboravu -, objavili su na oficijelnoj facebook stranici knjižare „En“ u Zenici.

E.Imamović; Foto sa knjižara „En“/facebook S.Radišić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno