Kultura

Održana centralna manifestacija „LASTAVICA 2017“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralni program vjersko – kulturne manifestacije „Lastavica 2017“ održan je danas 06.avgusta 2017.godine na istoimenom platou na razmeđu tri općine- Zenica, Kakanj i Zavidovići, oko 30-ak kilometara udaljeno od Zenice, u organizaciji Muftijstva zeničkog i Medžlisa IZ Zenica.
Sunčano i sparno vrijeme privukli su na ovo dovište više od 10 hiljada mještana sliva Babine rijeke, ostalih dijelova zeničke općine, te posjetilaca iz drugih sredina.

Prisutnima su se obratili, pozdravnom riječi, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, besjedom, muftija zenički doc.dr. Ejub ef. Dautović, te lastavičkom porukom muftija banjalučki dr. Osman ef. Kozlić.
Osnovna poruka muftija Dautovića i Kozlića je da Bošnjaci moraju biti jedinstveni, jer samo na taj način mogu opstati na ovim prostorima.

Prije klanjanja podne namaza, koji je predvodio muftija Dautović, proučena je hatma dova bosanskim šehidima, učenje Kur’ana i ilahije, hfz. Ishak ef.Efendić, te uručena tradicionalna priznanja povodom ove manifestacije.
Priznanje “Sultan Mehmed Fatih” za Ezhera Arnautovića (za poseban doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije 1992-1995. godine, priznanje Lastavička povelja (za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana) uručena je muftiji banjalučkom dr.Osman ef.Kozliću, te Lastavička plaketa (za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifestacije ”Lastavica” 2017.) uručena je Ismetu i Besimu Begiću iz firme Almy Zenica. Lastavičku dovu proučio je prof. Mahmut ef. Karalić.

Tokom prijepodneva održana su sportska nadmetanja u malom nogometu, povlačenju konopca, bacanju kamena s ramena i trčanju u vrećama.
Okupljanje na Lastavici potiče još iz doba Bogumila, da bi se dolaskom Turaka na ove prostore nastavilo poprimivši, osim zborišta i elemente dovišta. U vrijeme komunističke vladavine, ljudi su se ovdje okupljali na teferič, da bi početkom 90-tih godina, Lastavica postala vjersko – kulturna manifestacija na kojoj se i trguje svakovrsnim robama.
Inače, program ovogodišnje Lastavice trajao je od utorka 01.8. do nedjelje 06.8.2017.godine i prema riječima predsjednika organizacionog odbora, mr.Jakuba ef. Salkice, u Medžlisu IZ Zenica su odlučili ove godine dio Lastavičkog programa proširiti na područja medžlisa Zavidovića i Tešnja. Tako je sredinom protekle sedmice održana u ovim gradovima promocija knjige Buharije profesora Mahmuta Karalića. „Priča o Bosni“ je kulturno zabavni program koji je održan u protekli petak u Domu Preporoda u okviru Lastavice 2017.
Istog dana, petak, na tvrđavi Vranduk je održana i „Večer Kur’ana“.

Tekst i foto galerija: E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno