Politika

Održana 42. sjednica Gradskog vijeća Zenica: Poznati laureati najviših javnih priznanja Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana sjednica je obuhvatila tematski i radni dio, s posebnim fokusom na aktuelizaciji problema s kojim se suočava JU Apoteka “Zdravlje” Zenica.

Nakon uvodnih obraćanja i konstruktivne diskusije, vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog komisije, proizašao iz zaključka prethodne sjednice Gradskog vijeća, koji je predstavljen na početku sjednice.

Komisija je bila zadužena za istraživanje i pripremu materijala s prijedlozima mogućih rješenja za trenutne izazove. Ona je okupila predstavnike relevantnih subjekata čiji doprinos može biti ključan za prevazilaženje aktuelne situacije u JU Apoteka “Zdravlje” Zenica.
Na temelju prijedloga gradonačelnika Fuada Kasumovića, vijećnici su prihvatili smanjenje roka na tri mjeseca za donošenje prijedloga rješenja i eventualnih dogovora između Menadžmenta, uposlenika i povjerenika. Također, jednoglasno je usvojen zaključak Gradskog vijeća da se prema Tužilaštvu ZDK formira predmet, odnosno ispita na koji način je došlo do negativnog poslovanja u JU Apoteka “Zdravlje” Zenica u periodu od 2000. do 2016. godine.

Na dnevnom redu radnog dijela sjednice Gradskog vijeća našlo se 9 tačaka. Vijećnici su razmatrali te prihvatili Prijedlog Odluke o prodaji neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u Poslovno-rekreativno-turističkoj zoni Zenica-jug.

Na sjednici se raspravljalo o Odluci o povjeravanju parking prostora u krugu Kantonalne bolnice Zenica na upravljanje, korištenje, unaprjeđenje i održavanje JP “Parking servis” d.o.o. Zenica. Posebno je naglašena važnost regulisanja organizovanog parkinga u prostoru kompleksa zeničke bolnice. Po riječima direktora pomenutog Javnog preduzeća, rješenje je proizašlo uz konsultacije s menadžmentom bolnice, a sve u cilju organizovanijeg i fleksibilnijeg pristupa pacijenata, ljekarskog osoblja te drugih posjetitelja bolničkim odjelima, te je Odluka prihvaćena.

Nakon duže diskusije te pojedinačnog glasanja gradskih vijećnika, većinom glasova usvojen je i Akcioni plan za definisanje i mapiranje rekreativnog i profesionalnog sporta, s predloženim Zaključkom o formiranju komisije za praćenje, implementaciju i provođenje Akcionog plana.

Vijećnici su usvojili i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o komunalnim djelatnostima zajedničke potrošnje, Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o javnom redu i miru te Prijedlog Rješenja o razrješavanju i imenovanju člana stalne komisije za provođenje postupka javnih konkursa – nadmetanje (licitacija) za raspolaganje neizgrađenim građevinskim zemljištem u vlasništvu Grada Zenica.

Usvojena je i Informacija o realizaciji Programa mjera za utrošak poticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2024. godini.

Posljednja odluka na današnjoj 42. sjednici Gradskog vijeća bila je prihvatanje Odluke ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja i nagrada. Odlučeno je da “Grb Zenice” dobije Selver Keleštura, za izuzetne zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu na unapređenju rada i funkcionisanja Gradske uprave.

“Nagrada Zenice” dodijelit će se Hulahop d.o.o. za filmsku produkciju i usluge u kulturi, za afirmaciju Zenice i jačanje njenog ugleda u zemlji i svijetu, Amri Mehmedić, za izvanredan doprinos u razvoju Grada Zenica, za unapređenje kvaliteta života, te afirmaciju Zenice i jačanje ugleda u zemlji i svijetu, te Harunu Porči, za doprinos u oblasti kulture i tradicije, za humanitarni i volonterski rad, afirmaciju mladih žena i angažovanost u lokalnoj zajednici. Dok će se “Plaketa Zenice” dodijeliti Salihu Dilaveru, za djelatnost kojom doprinosi razvoju i afirmaciji Zenice.

Sjednica je završila u svečarskom tonu, uz aplauze te izraze čestitki laureatima najviših priznanja Grada Zenica. Svečanost uručenja bit će upriličena, tradicionalno, na Dan Zenice.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno