Politika

Održana 14. sjednica Gradskog vijeća Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana 14. sjednica Gradskog vijeća Zenica- Gradsko vijeće Zenica održalo je 14. redovnu sjednicu.

Na početku sjednice vijećnici su razmatrali Prijedlog Odluke o organizovanju i funkcionisanju zaštite od požara i vatrogastva na području Grada Zenica.

Nakon iznošenja uvodnih napomena i rasprave u kojoj su izneseni prijedlozi i sugestije za poboljšanje Prijedloga Odluke, prihvaćen je prijedlog o povlačenju akta sa dnevnog reda, a radi dorade istog.

Vijećnicima je predstavljena Inicijativa „Centra za srce“ Sarajevo, o izraženom interesu privatne zdravstvene ustanove za izgradnju zdravstvene ustanove iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, dječije kardiohirurgije i anestezije (intenzivne njege) za liječenje i tretman svih vrsta kardiovaskularnih oboljenja, u krugu Kantonalne bolnice na zemljištu koje je u vlasništvu Grada Zenica.

U obrazloženju ove tačke gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je istakao da će biti objavljen javni poziv za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja te da se neće raditi o prodaji zemljišta.

Poslije duže rasprave usvojen je Zaključak o opredijeljenosti za pokretanje procedura za realizaciju potencijalnog projekta izgradnje i uspostave specijalističke zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Na ovoj sjednici raspravljano je i o Problematici održivosti poslovanja JP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica u svjetlu realizacije velikih razvojnih projekata s prijedlogom za prilagodbu tarifa i Prijedlogom Odluke Nadzornog odbora JP „ViK“ d.o.o., o utvrđivanju cijena vode i naknade za kanalizaciju po kategorijama potrošača, broj: 101-12940/21SS od 29.09.2021. godine.

Direktor Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Zenica Emir Pašalić prezentovao je vijećnicima detaljan izvještaj i analizu realizacije razvojnih projekata, koje realizuje Grad Zenica, a kojim operativno upravlja Javno preduzeće.

Istaknuti su projekti „Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda BiH II“, „Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici“, i „Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“.

Ukupan budžet za realizaciju ovih projekata iznosi 106 miliona konvertibilnih maraka.

„Radi se o kapitalnim razvojnim projektima izuzetne vrijednosti, koji su dobili veliku međunarodnu podršku u vidu povoljnih kredita i grant sredstava, ali isto tako Grad Zenica je preuzeo i obaveze finansiranja troškova tih projekata. S obzirom da su svi kreditori i donatori zahtijevali da se finansiranje troškova vrši iz raspoloživih sredstava JP „ViK“ d.o.o., za održivost poslovanja preduzeća neophodno bi bilo usvojiti prilagodbu tarifa. Ugovor je potpisan prije dolaska Fuada Kasumovića na mjesto gradonačelnika i on do danas nije dozvoljavao poskupljenja. Zeničani trebaju znati da će i sa podizanjem cijene imati najjeftiniju vodu najmanje do 2023. godine“, izjavio je direktor Pašalić.

Gradsko vijeće Zenica nije podržalo Prijedlog za prilagodbu tarifa JP „ViK“ d.o.o. Zenica, kao ni Prijedlog Odluke Nadzornog odbora JP „ViK“ d.o.o., o utvrđivanju cijena vode i naknade za kanalizaciju po kategorijama potrošača od 29. septembra 2021. godine.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno