Zenica

Održana 138. redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog

U ponedjeljak 17. aprila 2017. godine, u Uredu muftije zeničkog u Zenici, održana je 138. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog za vjerska pitanja, kojom je predsjedavao muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici su razmatrane sljedeće tačke dnevnog reda: plan obilježavanja Dana džamija, organiziranje odlaska studenata i mladih Muftiluka zeničkog na predramazanski susret sa Reisu-l-ulemom i plan aktivnosti za Ramazan 1438. h.  g., kao i druga aktualna pitanja.

Savjet Muftiluka zeničkog donio je Odluku da se ”Dan džamija” na području Muftiluka zeničkog obilježi u skladu sa planom obilježavanja ”Dana džamija” koji je dostavila Uprava za vjerske poslove, da se organiziraju konkursi za likovne i literarne radove, večeri Kur’ana, seminari, predavanja i dr. Centralna svečanost povodom 7. maja – Dana džamija za područje Muftiluka zeničkog bit će organizirana u Zenici, gdje će biti upriličeno otvorenje džamije u gradskom naselju Brist, koju su izgradili vakifi Salko i Jesenko Džananović. U svim medžlisima Muftiluka zeničkog bit će obilježen Dan džamija različtim programskim sadržajima, od kojih izdvajamo Večer Kur’ana u džematu Miljanovci Novi, Medžlis IZ Tešanj i Manifestaciju ”Dan džamija i džemata” u džematu Grapska, Medžlis IZ Doboj.

Na sjednici je donešena Odluka da se na prvi predramazanski susret reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića sa studentima i mladim sa područja Muftiluka zeničkog organizira odlazak 270 studenata i mladih.

Također, Savjet je donio Odluku da se izrade planovi ramazanskih aktivnosti u džematima i medžlisima Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, te da iste dostave Muftijstvu zeničkom do 25. aprila 2017. godine.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

 
loading...