Biznis

Održan treći sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Treći tematski sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja održan je u hotel Blanca na Vlašiću, 21.-22.03.2023. godine i imao je u fokusu slijedeće teme:

  • Predstavljanje zaključaka sa sastanka održanog sa PU FBiH u vezi razvijenog Excel formata za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za PIO za učenike na praktičnoj nastavi/ferijalnoj praksi.
  • Predstavljanje osnovnih odrednica Nacrta Zakona o dualnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo
  • Predstavljanje inicijative za autentično tumačenje Zakona o zdravstvenom osiguranju u FBiH
  • Informacija o poduzetim aktivnostima u vezi zahtjeva za izdavanje mišljenja Agenciji za zaštitu ličnih podataka – Zaštita ličnih podataka učenika u procesima prijave, obračuna i uplate doprinosa za PIO.

Kao izvanredan uspjeh rada Međukantonalne radne grupe, ali i Međusektorske radne grupe ZDK jeste činjenica da je Federalno ministarstvo finansija u okviru glavne grupe rashoda u Kontnom planu za budžet i budžetske korisnike – Ostali doprinosi, otvorilo i novi analitički konto rashoda 612212 – Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica osigurana u određenim okolnostima. Analogno tome, Federalno ministarstvo finansija otvorilo je i novi analitički konto prihoda 712127 – Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje za lica osigurana u određenim okolnostima. Navedena službena objava će omogućiti da kroz rad Međukantonalne fokus grupe, primjeri dobre prakse koji su ostvareni u vezi sa ovim pitanjem u Zeničko-dobojskom kantonu, budu rašireni i na ostale kantone u FBiH.

Treći tematski sastanak Međukantonalne fokus grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja realiziran je u okviru projekta „Proširenje EBRD-ove Inicijative mladih privatnog sektora (PSYI) na Bosnu i Hercegovinu, Faza 2 Zeničko-dobojski kanton“, koji Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona implemetira u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a podržan je od strane Taiwanbusiness – EBRD fonda tehničke saradnje.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno