Zenica

Održan tradicionalni Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 15.6.2016. od 18h,  održan je „ Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“ s ciljem slavljenja uspjeha, napredovanja i talenata djece, kao i uspješnog rada PPU „Abakus“ Zenica.
Zaposlenici i djeca „Abakusa“ su pripremili zanimljiv i kvalitetan program Festivala, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente. Sve je izgledalo kao u bajci, jer se scena šarenila od elemenata efektne scenografije, kostimografije i svjetlosnih efekata.
S akcentom na prave vrijednosti na početku programa izvedena je predstava „Pepeljuga“ gdje su školarci pokazali talenat za glumu, kao i sposobnosti memoriranja velike količine teksta. Nakon bajkovitog, emotivnog i sretnog završetka predstave, predškolci su razveselili publiku horskim izvođenjem pjesama „Šta se u vrtiću radi?“ i „Wheels on the bus“.
U nastavku programa školarci su pokazali odlične plesne korake i sigurnost na sceni uz dvije kompozicije „Choco, choco, chocolate“ i „Cest la vie bans“, publiku su nasmijali do suza igrokazom „Tračare“, pokazali ljubav prema domovini recitiranjem  pjesme „Bosanskohercegovački gradovi“ i predstavili brige đaka u recitaciji „Ko razumije školski život?“. Da pored svega znaju i pjevati pokazali su horskim izvedbama sevdalinke „Kad ja pođoh na Bembašu“ i šaljive pjesme „Škola“.
Predškolci mlađe i starije vrtićke grupe su pokazali da znaju glumiti uz igrokaz „Ovan i jarac“, izmamili aplauze plesnim tačkama „Velika sam velika“ i „Mambo“, te napunili srca publike recitiranjem pjesama „Dječija sreća“ i „Osma pjesma pravdina“.
Organiziranjem ove manifestacije Privatna predškolska ustanova i ustanova za boravak djece školskog uzrasta „Abakus“ Zenica je predstavila svoje programe, stručni tim uposlenika i uspjehe koje su djeca postigla u učenju, istraživanju, ponašanju i druženju u toku jedne godine.
Za marljivo učenje i primjerno vladanje na časovima instruktivne nastave Pohvale su dodijeljene sljedećim učenicima:
1. Jerkić Jana – Instruktivna nastava iz Engleskog jezika,
2. Kobaš Belma – Instruktivna nastava iz Matematike,
3. Romano Štrbac – Instruktivna nastava iz Matematike,
4. Pojskić Vedad – Instruktivna nastava iz Njemačkog jezika,
5. Halep Amar – Instruktivna nastava iz oblasti Razredne nastave.
Za marljivo učenje i primjerno vladanje u programu produženog boravka dodjeljene su 32 pohvale, a svi polaznici Cjelovitog razvojnog programa, njih 43 su dobili diplome za učenje, istraživanje i druženje u toku jedne predškolske godine.
Počasne titule i nagrade su dobili najbolji od najboljih. Na osnovu odluke stručnog tima za:
1. „PRIJATELJA GODINE“ proglašen je SINANOVIĆ HARUN koji je najavljen riječima: „On je vrijedan, zabavan i kreativan. Voli da pomaže drugima i učestvuje u različitim aktivnostima. Pored toga odličan je učenik i ima uzorno ponašanje. On je pravi, iskreni prijatelj. „
2. „TALENTA GODINE“ proglašena je OMERČEVIĆ ILMA koja je najavljena riječima : „Ona je osoba koja mami osmijehe drugih. Njena snalažljivost, upornost i ljubav prema svemu što radi su samo neke od njenih vrlina. Voli da pjeva, glumi, pleše i svira.  Voli da crta, slika i izrađuje nakit. Odlična je učenica i ide u muzičku školu. Kreativna je i posjeduje mnoge talente. Već u prvom razredu pisala je pisana slova i kada je bilo teško nije posustajala.“
3. „DIJETE GODINE“ proglašen je BEGANOVIĆ KENAN koji je najavljen riječima: „On je odličan đak za zaključenim svim peticama. Redovno piše zadaću i uči. Dobar je prijatelj, odličan govornik, odgovoran učenik i uzor mnogima u ponašanju.  Voli da crta, pjeva i glumi. Vrijadan je i kreativan. Posjeduje veliku želju i motivaciju da bude najbolji u onome što radi.“

Vrijedne nagrade za ove učenike je obezbijedila firma Imtec, koja se bavi prodajom računarske opreme i pametnih poslovnih informatičkih rješenja u preko 20 poslovnica širom BiH.
Mnoge institucije, firme, organizacije i pojedinci podržavaju rad „Abakusa“. Zahvalnice za podršku u radu su uručene predstavnicima firme Imtec, predstavnicima firme Vitasolutions, koji su sponzori videoprodukcije priredbe, zatim, prisutnim predstavnicima medijskih pokrovitelja, a to su RTV Zenica, Naša riječ, Zenicablog, 072info, Faktor i Zenica24sata. Naknadno će biti uručena zahvalnica i frimi „Alba“ za donaciju reflektirajućih prsluka za djecu.
Osnivačica „Abakusa“, Emina Talić-Hakanović, magistrica razredne nastave se zahvalila svim prisutnim što su svojim dolaskom iskazali veliko poštovanje, zahvalila se roditeljima što su u odnosu na svoje visoke kriterije prilikom odabira najbolje ustanove za svoje dijete odabrali „Abakus“ i povjerili sigurnost, odgoj i obrazovanje Abakus timu koji svakodnevno uživa u odrastanju djece. I na kraju pozvala je publiku da jednim velikim aplauzom nagrade Abakus tim kojem nije nedostajalo znanja, sposobnosti i ljubavi prilikom izvođenja programa Festivala, te studenticama Islamskog pedagoškog fakulteta, koje su volontirale kako bi pomogle u organizaciji.
Nakon scenskog dijela programa najavljena je izložba likovnih radova predškolaca, školaraca i roditelja, koja je popraćena ukusnim kolačićima koje su pravila djeca i teta kuharica iz „Abakusa“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno