Zenica

Održan sastanak o položaju Roma u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Gradskoj upravi Zenice održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o položaju Roma u Zenici te mogućnosti za njegovo poboljšanje.

Gradonačelnik Fuad Kasumović sa saradnicima bio je domaćin ovog sastanka, kojem su prisustvovali predsjednik Udruženja „Kali Sara-Romski informativni centar“ Dervo Sejdić, direktorica Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Mirsada Bajramović, koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima Haris Babić te predstavnik nacionalnih manjina u Gradskom vijeću Zenica Osman Šuvalić.

Tokom razgovora predstavljene su dosadašnje aktivnosti Koordinacionog tima za borbu trgovine ljudima, a razmotrena je i mogućnost potpisivanja Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u Zeničko-dobojskom kantonu. U tom smislu dogovoreno je da se nastave aktivnosti na pripremi i usaglašavanju ovog protokola.

Na sastanku je istaknut problem zdravstvene zaštite romske populacije i naglašena potreba institucionalnog rješavanja ovog problema.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao da će se Grad Zenica aktivno uključiti u sistemsko rješavanje problema Roma u Zenici.

„Grad Zenica spreman je biti dio mreže čiji je cilj prevencija prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece. Osim toga, Gradska uprava Zenice daje veliku podršku pripadnicima romske populacije, posebno u dijelu koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje romskih porodica. Također, u Budžetu Grada Zenica za 2023. godinu izdvojena su sredstva za zdravstvenu zaštitu Roma, koji nisu osigurani po drugom osnovu“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno