Info

Održan radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima Udruženja “DLAN” Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U kabinetu Ministrice za za rad, socijalnu politiku i izbjeglice dana 08.11.2022. godine održan je radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima Udruženje Dlan Zenica, koji su se ovom ministarstvu obratili zahtjevom vezanim za rješavanje problema ostvarivanja prava na dječiji dodatak za djecu sa poteškoćama u razvoju. Naime, Zakonom o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u Federaciji BiH, populacija djece sa teškoćama u razvoju gubi pravo na dječiji dodatak, ovisno o ukupnim mjesečnim primanjima domaćinstva, te je različito postupanje u kantonima po pitanju ostvarivanja prava na dječiji dodatak. Imajući u vidu naprijed navedeno, od ovog ministarstva traže rješavanje nastalog problema koji se tiče ostvarivanja prava na dječiji dodatak djece sa teškoćama u razvoju.

Ministarstvo u proteklom periodu zaprima dopise i od drugih organizacija, a vezano za rješavanje ovog problema, te cijeni i podržava zalaganje za ovu najosjetljiviju kategoriju djece u Zeničko-dobojskom kantonu, međutim odrebama Zakona o materijalnoj podršci porodicama sa djecom u Federaciji BiH jasno su propisani uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na dječiji dodatak, te je izmjena uslova propisanih Federalnim zakonom van okvira nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Ministarstvo je već nakon utvrđenog teksta Federalnog zakona razmatralo  u kom pravcu djelovati, imajući u vidu poteškoće na koje će naići porodice sa djecom sa teškoćama u razvoju  prilikom ostvarivanja prava.

Ministarstvo će u narednom periodu uložiti dodatne napore s ciljem prevazilaženja problema sa kojim se susrela ova posebno osjetljiva kategorija na način da se Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom djeci sa poteškoćama u razvoju osigura ostvarivanje prava na dječiji dodatak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno