Politika

Održan radni sastanak ministra Marića i predstavnika Kantonalnog saveza pčelarskih udruženja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rukovodeći članovi Saveza pčelarskih udruženja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), predvođeni Munibom Husejnagićem, predsjednikom tog udruženja, saopćili su prijedloge za razvoj pčelarstva Vinku Mariću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK.

U svojim zahtjevima, traže da ministarstvo planira podsticaj u iznosu od 10 KM po svakoj košnici pčela i da se razdvoje mjere za vlasnike obrta i registrovana udruženja.

– Bilo bi dobro da se obezbijedi 40.000 KM za troškove izlaska veterinara i proljetni pregled pčelinjih društva, a dodatni manji iznos je potreban za rad Kantonalnog saveza pčelarskih udruženja – rekao je Husejnagić.

Ministar Marić je na radnom sastanku upoznat i sa njihovom namjerom da se u Zenici ove godine organizuje sajam meda i pčelarstva.

– Razmotrit ćemo zahtjeve pčelara. Tražili su da im se omogući nabavka medonosnih sadnica, zatim pomoć za izgradnju kuće Udruženja pčelara “Ana-ari” u Željeznom Polju – kaže ministar Marić.

Na području ZDK registrovano je oko 33.000 košnica, a proizvodnja meda varira zavisno od klimatskih uslova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno