Zenica

Održan prvi Zenica PodCast Fest 2021 koji je okupio podcastere i ljubitelje podcasta iz cijele BiH i regiona

Održan prvi Zenica PodCast Fest 2021 koji je okupio podcastere i ljubitelje podcasta iz cijele BiH i regiona- Pod parolom …jer nas veže ista strast PODCAST održan je prvi festival o podcastu u BiH. Zenica PodCast Fest 2021 trajao je tri dana i ponudio je ljubiteljima podcasta interesantan sadržaj, sve s ciljem razvoja i promocije podcast scene u Bosni i Hercegovini.

Želja nam je ovim festivalom formirati prvu neformalnu podcast platformu u BiH. S obzirom da podcast nije toliko zaživio u BiH, možda upravo ovaj festival otvori vrata da se stvori neki novi podcast u BiH– izjavila je Adna Kepeš.

Gosti festivala aktivni su sudionici podcast scene u BiH. Tako je bosanskohercegovačka glumica Aida Bukva, voditeljica podcasta pod nazivom “Da ti kažem“ podijelila svoja iskustva o ovom brzorastućem mediju.

Mislim da je komercijalna televizija mainstream medij, kome više nije glavni cilj izvještavati o istini, s obzirom da se u sve to uvukla politika, marketing i razne ideologije. Nasuport tome podcast nam otvora i širi vidike. Kroz ovu vrstu medija uspjevamo vidjeti stvari iz više uglova jer nismo pod pritiskom da nas neko osuđuje, kritikuje ili čak procjenjuje. Za mene je podcast kao najobičniji razgovor na svijetu, gdje se sagovornik može opustiti te tako dolazi do izražaja upravo onakav kakav jeste. – izjavila je Aida Bukva bosanskohercegovačka glumica voditeljica podcasta pod nazivom “Da ti kažem“.

Uz Aidu, tokom drugog dana festivala osnivač Podcast.rs platforme Goran Vojteški pokušao je približiti podcast kroz razgovor na temu Kako popularizirati podcast, koji je to recept za uspjeh, te kako ga unovčiti?

Mi smo rešili da okupimo sver podcaste na jednom mjestu, da se lakše nađu, da se lakše slušaju i da međusobno sarađuju. Podcast.rs je poput ovog festivala imao prvobitnu svrhu da ser oformi saradnja sa svim regionalnim podcasterima na jednom mjestu, te sam sretan što se održava upravo ovaj festival u Zenici i što smo dio istog – izjavio je Goran Vojteški osnivač Podcast.rs platforme

Fokus festivala je okupljanje i umrežavanje mladih te kreiranje omladinske podcast platforme u BiH. Festival je okupio veliki broj mladih iz naše zemlje, ali i veliki broj gostiju kao što su Shtela & Merakoon, Nedim Krajišnjik, Faruk Gutić… Također, organizovan je i prigodan muzički program uz HOUSE SET by Kenan Beganović i banjalučki sastav Grin Bulz. Ujedno, ljubitelji fotografije mogli su uživati u izložbi „podcast izložba“ autora Asmira Mahalbašića i Darija Kusture.

Više informacija o Zenica PodCast Festu 2021 možete pronaći prateći Radio Active na društvenim mrežama.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: