Politika

Održan okrugli sto KO FOŽ SDP BiH ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U obilježavanje kampanje „16 aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ KO FOŽ SDP BiH ZDK se uključio i održavanjem okruglog stola na temu „Načini društvenog i ekonomskog osnaživanja žena u lokalnoj zajednici, promocija uloge žene u društvu“.Skupu su prisustvovale predsjednice i članice općinskih foruma SDP iz Doboj Juga, Maglaja, Zavidovića, Zenice, Visokog, Olova, Vareša, SDP vijećnice općina Kantona, federalna zastupnica Jasmina Zubić, potpredsjednica GO SDP BiH i FOŽ SDP BiH Marina Mujkanović, članica GO Alma Terzimehić, predsjedavajuća OV Maglaj Svjetlana Zamboni, vijećnica GV Zenica Sanja Renić i predsjednica NVO „Život“ Seadeta Bobić. Nakon uvodne riječi predsjednice KO SDP BiH ZDK, Jasminke Šehić, prisutnima se obratila i predsjednica FOŽ SDP BiH Nermina Uzunović Zaimović i predsjednik KO SDP BiH ZDK Senaid Begić. Poenta njihovih izlaganja bi bila- prisustvo svih vrsta nasilja pa i rodno zasnovanog, je u uzročno-posljedičnoj vezi sa stepenom aktivizma žena u javnom životu, ali i ekonomskom situacijom i primjenom zakonskih okvira.

Uvodničarka okruglog stola je bila Hazima Pecirep, dipl.ecc, aktivistkinja u više nevladinih udruženja, certificirana edukatorica iz oblasti gender politike i razvoja lokalne samouprave.Kroz niz primjera iz svog iskustva, gošća je istakla da u situaciji kada je naše društvo pretrpjelo raspad ljudskog resursa, uništenje vrijednosnih kriterija i potpunu letargiju u pogledu odgovornosti, razumnog ponašanja i međusobne solidarnosti, mi žene moramo postati puno vidljivije i aktivnije. Svojom aktivnošću i snagom, zauzimanjem uz punu odgovornost, mjesta u javnom životu koja nam pripadaju, u stanju smo doprinijeti, prije svega, ekonomskoj nezavisnosti žena, a njihov ravnopravniji položaj u društvu slijedi kao posljedica takvog aktivizma. Time se umanjuje i mogućnost svih vrsta nasilja, jača porodica, popravljaju se odnosi u njoj, ali raste i samopouzdanje i samopoštovanje žene.

Inspirativnim uvodom drugarica Pecirep je potakla diskusiju iz koje bi se mogli izvući zaključci:
– uključena, obrazovana i informisana žena akcelerator pozitivnih društvenih promjena,
– samo zajedno, žene i muškarci, pored snage, znanja, razuma, novca…unošenjem i osjećanja u svoje aktivnosti, mogu presudno djelovati na povratak ljudskosti u naše međusobne odnose , doprinositi humanizaciji i smanjivanju svih vrsta nasilja.

Konstatovano je da ova tema i ovakva priča nisu rijetke, da su i postojeći zakonski okviri napredniji nego u zemljama okruženja, ali su pozitivni pomaci u praksi spori i neznatni, samo s ciljem da zadovolje minimalne zakomske obaveze.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno