Zenica

Održan Marš stazama oslobodilaca nemilskog rejona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održan Marš stazama oslobodilaca nemilskog rejona – Udruženje boraca učesnika otporu agresiji nemilskog rejona 1992-1995. nastavilo je sa njegovanjem tradicije odbrambeno – oslobodilačke borbe Armije RBiH i po šesti put organizovalo je tradicionalni Marš stazama oslobodilaca nemilskog kraja.

Tradicionalni marš je realizovan iz četiri pravca, Kovanića, Orahovice, Starine i Jastrebca prema Bistričaku gdje je održana centralni program manifestacije kojoj su prisustvovali bivši borci, članovi porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida te drugi gosti i zvaničnici. Salko Lužić ispred Organizacionog odobra manifestacije istakao je da je pješačenje učesnika marša prošlo bez problema i podsjetio da su staze kojima su prošli zapravo ratne staze kojima su borci bistričkog kraja prolazili dok su odlazili na ratne zadatke.

Mnogi zaboravljaju, naglasio je Lužić da je zapravo organizacija i odbrana Zenice počela na ovom području, formiranje prve jedinice Patriotske lige u Šerićima, a nakon toga i u ostalim mjestima.

Prisutni su se tokom današnje manifestacije uz prigodne počasti prisjetili i 127 šehida ovog područja koji su dali svoj život u odbrani Bosne i Herecgovine. U jedinicama Armije BiH služilo je preko 4000 boraca bistričkog kraja koje je kako ističe Zajko Kozlić, jedan od komandira Armije, krasila hrabrost zbog koje su i nizali ratne uspjehe.

Tokom dana na Bistričaku je uz centralnu svečanost održan i bogat kulturno umjetnički program te turnir u malom nogometu.

rtvze.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno